Uzmanlar ikiye bölündü: Zelenskiy’nin hamlesi yargıya müdahale mi, yolsuzlukla mücadele mi?

Ukrayna’da yolsuzluklarla mücadelede kilit öneme sahip olduğu belirtilen “elektronik beyanname” yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından başlayan kriz büyüyor. 

Bu haber 04 Kasım 2020 - 8:25 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin AYM yargıçlarının görevlerine son verilmesi yönündeki tasarıyı parlamentoya sunması siyasi analistleri de ikiye böldü. Kimileri devlet başkanının yargıya müdahale ettiği, kimileri ise ülkenin en büyük kanayan yarası olan yolsuzlukların üzerine korkusuzca gittiği görüşünde.

Ülke halkının büyük çoğunluğunun mahkemelerin yolsuzluk batağında olduğuna inandığına da dikkat çekiliyor. İşte Ukrayna medyasındaki farklı uzman görüşlerinden bazıları:

Rostislav Kravets (“Kravets i partnerı” hukuk şirketi)

“Anayasa Mahkemesi hakimlerinin görevden alınması yönündeki yasa tasarısı devlete olan güveni sarsar ve Ukrayna’nın hukuk sistemini yok eder. Bu tasarı anayasaya aykırı. AYM kararını uygulamak gerekirken, tasarıda ise hakimlerin kovulması ve AYM kararının tanınmaması çağrısı yapılıyor.”

Nataliya Belous (Politolog)

“Araştırmalara göre Ukrayna bugün Avrupa’da yolsuzlukların en yaygın olduğu ülke. Anayasa Mahkemesi ile ilgili durum, ülkemizde sıradan Ukraynalıların çıkarlarını gözetmeyen bir aşiret sistemi olduğunu bir kez daha gösterdi. Zelenskiy duruşunu değiştirmeden tüm dünyaya, AYM’deki yolsuzluklarla mücadele ettiğini gösterecektir. Ancak, önümüzdeki yıllar içinde Ukrayna mahkemelerinin bağımsız hale gelip yasaları uygulamaya başlayacağına inanmak zor. Yolsuzluklarla mücadele için ne kadar kurum olursa olsun, yetkilerini kötüye kullanan birileri çıkıyor. Bu, 20. yüzyılda başlayan ve doğuştan itibaren insanların içine işleyen bir mantalite sorunu.”

Viktor Moroz (“Suprema Lex” avukatlık bürosu yöneticisi)

“En hafif deyişle, bu bir sapkınlık. Çünkü eğer Anayasa Mahkemesi’nin kararı, parlamentonun alacağı bir kararla yok hükmünde sayılırsa, o zaman beğenmediğimiz tüm mahkeme kararlarını bir yasa çıkarıp iptal edelim. Hakimlerin gelirlerinin kontrol edilmesi yetkisinin Yüksek Adalet Konseyi gibi bir yapının altında kurulacak alt komiteye verilmesi, tüm sorunları çözecektir. Şu an oluşan durumu ise yürütmenin yargıyı gasbetmesi dışında adlandırmak güç.”

Vladimir Fesenko (“Penta” Uygulamalı Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü)

“Anayasa Mahkemesi aslında anayasanın ötesine geçti. AYM’nin her türlü kararı verebilen, en yüksek iktidar organı haline gelmesi ülkede kriz yaratır. Bu da Zelenskiy iktidarı için tehdit anlamına geliyor. Verilen karşılık da oldukça sert ve riskli. Bu artık sadece anayasal değil, siyasi ve hukuki bir kriz.

Yuriy Gavrilenko (Ekonomi uzmanı)

Kanımca, Anayasa Mahkemesi gibi bir kurumun kararı şahıs olarak eleştirilebilir, ancak devlet başkanı bunu yapamaz. Çünkü eğer başkan mahkeme kararını eleştirmeye başlarsa bu durum yargıya baskı olarak değerlendirilebilir. Mahkemeye baskı yapan başkan görüntüsü niye çizesin? Eğer bunda bir tür ihtilal amacı güdülüyorsa da bunun bazı sonuçları olur.”

Boris Tizengauzen (Politolog)

“Ukrayna’da yargıya karşı olumsuz bir yaklaşım var. Vatandaşların çoğu mahkemelerin görevini yerine getirmediğini, yolsuzluk batağında olduklarını düşünüyor. Anayasa Mahkemesi, yasa dışı zenginleşen kişilerin cezalandırılmasını öngören yasayı iptal ediyor, ‘donduruyor’, yani bürokratların dairelerini ve otomobillerini saklamaya devam etmesine izin veriyor. Anayasa Mahkemesi hakimlerinin görevlerine son verilmesi yönündeki yasanın parlamentoda çoğunluk tarafından kabul edileceğini düşünüyorum.”

4.11.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.