Ünlü Ukraynalılar: Pyotr Sagaydaçnıy

Bu haber 12 Mayıs 2015 - 1:40 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Petro-Sagajdachnij

Belki her gün üzerinden geçtiğimiz caddelere, sokaklara, meydanlara isimlerini veren ünlülerin kim olduklarından ne kadar haberdarız?

UkraynaHayat.Com, tarihe damga vuran ünlü Ukraynalıları okurlarına tanıtmaya başlıyor.

Pyotr Sagaydaçnıy kimdir? 

Pyotr Sagaydaçnıy, tarihteki ilk Ukrayna devleti olan Zaparojye Hetmanlığı’nın (Zaporojkoy Seçi) en önemli komutanlarından biri. 1605 yılında, Dnyeper Nehri kıyısında yaşayan Zaporojye Kazaklarının otağı atamanı (komutan) olan Sagaydaçnıy, Ukrayna tarihindeki en usta donanma komutanlarından biri olarak biliniyor.

Sagaydaçnıy komutasındaki Kazaklar, 1605 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun elindeki Varna Kalesi’ni ele geçirdi. 1606’da kendini Dnyepr’ın her iki yakasının Hetman’ı (Kazak komutanı) ilan eden Sagaydaçnıy, 1614 yılında Sinop’a, 1616 yılında Kırım’ın güneydoğusundaki Kefe’ye saldırdı. Osmanlı donanmalarını yakan Kazaklar, Osmanlı’nın himayesindeki birçok Hristiyanı kendi saflarına çekti.

Moskova Prensliği’ni ele geçirmek isteyen Polonya (Lehistan), Sagaydaçnıy komutasındaki Kazakları kullandı. Polonya kralı Vladislav’la varılan anlaşma doğrultusunda, Sagaydaçnıy’ın yönetimindeki yaklaşık 20 bin kişilik Kazak birlikleri, önlerine çıkan Rus birliklerini birer birer bozguna uğratarak Moskova’ya kadar ilerledi. Savaşa devam edecek parası kalmayan Polonya, Ruslar ve Kazaklarla iki ayrı anlaşma imzaladı.

1620 yılındaki Çuçora Muharebesi’nde Osmanlı İmparatorluğu karşısında ağır bir yenilgi alan Polonya, Sagaydaçnıy’den yardım istedi. Hotin Kalesi’ni kuşatan Osmanlı ordusu defalarca saldırmasına rağmen kaleyi alamadı ve 1620-1621 Osmanlı-Lehistan Savaşı’nı sonuçlandıran Hotin Anlaşması imzalandı. Polonya kralı, Osmanlı’ya karşı gösterdiği direnişten ötürü Sagaydaçnıy’ı ödülllendirdi.

Ancak daha sonra, Hotin Anlaşması gereği Kazakları silahsızlandırarak Osmanlı’ya saldırmalarını önlemekle yükümlü olan Polonya’ya karşı ayaklanan Kazaklar, Polonya ordusunu yararak Zaporojye’ye doğru harekete geçti. Yolda çıkan çatışmalarda ağır yaralanan Sagaydaçnıy, 20 Nisan 1622’de öldü. Sagaydaçnıy’ın mezarı Kiev’deki Kardeşlik Manastırı’nda (Bratskiy Monastır) bulunuyor.

Kazaklar, Slavların en savaşçı kolu olarak biliniyor. Rusçada Slav Kazaklar “Kazak”, Türki Kazaklar (Kazakistanlılar) ise “Kazah” olarak adlandırılıyor ve bu iki toplumun birbiriyle hiç ilgisi yok. Kazaklar, Tolstoy’un Kazaklar, Gogol’un Taras Bulba ve Puşkin’in Pugaçev İsyanı ile Yüzbaşının Kızı gibi roman ve öykülerine konu olmuştur.

(Kaynak: ru.wikipedia.org)

12.05.2015

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.