Ukrayna’da döviz işlemlerinde yeni kurallar yürürlükte: Ne değişiyor?

Ukrayna’da döviz işlemlerinde kolaylıklar getiren yasa bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Peki yeni düzenlemeler neler getiriyor? Şirketler ve sıradan vatandaşlar için avantajları neler? İşte ayrıntılar:

Bu haber 07 Şubat 2019 - 11:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ukrayna’da döviz işlemlerinde 1993 yılından bu yana uygulanan kurallarda yapılan değişiklikler, finans çevreleri tarafından “tarihi” olarak nitelendiriliyor.

Yeni değişiklikler, ülkede yatırımcıların en büyük taleplerinden olan serbest sermaye dolaşımına yönelik atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Böylece ülkede iş ikliminde düzelme sağlanması hedefleniyor.

Ukrayna Merkez Bankası, ülke ekonomisinde ciddi bir kriz yaşanması halinde, döviz piyasasında geçici olarak bazı sınırlamalara geri dönülebileceği uyarısında bulunuyor.

İş dünyası için ne değişiyor?

BBC Ukraynaca Servisi’nin derlediği habere göre, yeni düzenleme öncelikle bankaların ve şirketlerin döviz işlemlerinde değişiklikler getiriyor.

Ukrayna’da bankalar artık dünyadaki tüm yatırım amaçlı menkul kıymetleri satın alabilecek.

Şirketler, ithalat-ihracat bilançolarını açıklamak için altı ay değil, 1 yıl süreye sahip olacak.

Döviz işlemleri için bireysel lisanslar, eskiden olduğu gibi belirli bir tutar ve süre içim değil, belirlenecek elektronik limitlerle verilecek.

Şirketler herhangi bir izin almaksızın yurt dışında yılda 2 milyon euro’ya kadar yatırımda bulunabilecek.

150 bin grivnayı geçmeyen döviz işlemleri hiçbir kontrole tabi tutulmayacak.

Bankacılık sektörü temsilcileri, bu değişikliklerin ihracat işlemlerinde çok büyük kolaylık sağlayacağının altını çiziyor.

Şirketler, yurt dışındaki banka hesaplarını herhangi bir sınırlama olmaksızın kullanabilecek. (Ukrayna’dan bu hesaplara aktarılan kaynaklar hariç.)

Şirketler, yurt dışındaki borçlanmalarını Ukrayna Merkrez Bankası’na bildirmek zorunda olmayacak. Dış borç ödemeleri için şirektler hesaplarında döviz bulundurulabilecek. Yabancı kuruluşlardan yurt dışında kredi sağlanabilecek.

Döviz işlmelerinde bazı sınırlamalar ise kalıyor. Döviz gelirlerinin yüzde 50’sinin satılması zorunluluğu devam edecek. Ancak 1 Mart 2019 tarihinden itibaren bu miktar yüzde 30’a düşürülecek. Merkez Bankası’nın zaman içinde bu zorunluluğu tamamen kaldırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Şirketler, yabancı iş ortaklarına online ödemeler için serbest döviz alımı yapamayacak.

Vatandaşlar için ne değişiyor?


Gerçek kişiler günde 150 bin grivnaya kadar online döviz alım-satımı yapabilecek.

Online olarak euro ve dolar alım-satımı yapılabilecek. Bu hizmetin zaman içinde tüm bankalar tarafından verilmesi öngörülüyor.

Gerçek kişilerin yurt dışındaki döviz yatırımları için lisans alma zorunlulukları da kalkıyor. Bu limit ise 50 bin dolardan 50 bin euro’ya çıkarılıyor.

Vatandaşlar tarafından yurt dışına banka hesabı açtırmadan yapılan döviz transferlerinde de limit 10 kat artırılarak yılda 150 bin grivnaya yükseltiliyor.

7.2.2019

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.