Ukrayna üniversitelerinde sorunlar bitmiyor: Geçersiz diplomalarla ilgili uyarı

Ukrayna’da üniversite okumanın birçok cazibesi bulunmakla birlikte, bazı üniversiteler yabancı öğrencileri ticari gelir kapısına çevirmiş durumda. Özellikle tıp eğitimi veren bazı okulların Türk öğrencilerin de aralarında bulunduğu yabancı öğrencileri Ukrayna yasalarına aykırı olarak, gerekli sınavları vermeden sınıf geçirdiği, hatta mezun ettiği belirlendi. Ukrayna’nın bu diplomaları tanımadığı, dolayısıyla, ilgili diplomaların Türkiye’de de denklik alamadığı uyarısı yapılıyor.

Sınavsız diploma

Ukrayna’da tıp okuyan öğrenciler üçüncü ve son sınıfta merkezi bir sınav olan krok-1 ve krok-2 sınavlarına girmek ve başarılı olmak zorunda. Bu sınavları geçemeyen öğrencilerin değil doktorluk yapması, üst sınıfa geçmesi bile kanuna uygun değil. Zaten Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı da bu şekilde krok sınavı olmadan alınmış diplomaları kesinlikle tanımıyor.

Bu sınavı geçemeyen öğrencileri bir üst sınıfa geçiren veya diploma veren okul yönetimi ise Ukrayna yasalarına aykırı hareket etmiş oluyor.  Bu durumda diploma alan öğrenciler ise, yetkinliklerini sınavda ispat edemedikleri ve usulüne uygun şekilde diploma almadıkları için kanunen doktorluk yapamıyorlar.

Bu diplomalar Ukrayna’da tanınmadığı için Türkiye’de de tanınmıyor. Ancak tıp diplomasıyla başka ülkelerde doktorluk yapma ihtimalleri var. Bu durum, tıp bilgisini sınavlarla ispat edememiş sahte doktorların halk sağlığıyla oynamasına neden olabiliyor.

Yabancı öğrenciler gelir kapısı olarak görülüyor, Türk öğrencilere yatay geçiş için gerekli belgeler verilmiyor

Ukrayna’daki birkaç üniversitenin Türkler dahil yabancı öğrencileri gelir kapısı olarak görmesinin olumsuz sonuçlarından biri de pandemi sırasında ortaya çıktı. Covid-19 nedeniyle eğitimlerine Türkiye’de devam etmek isteyen bazı öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmek için gerekli belgeleri öğrenim gördüğü Ukrayna üniversitelerinden temin edemedi. Zira okul, hukuka aykırı bir şekilde, öğrenciyi kaybetmemek için çeşitli bahanelerle gerekli belgeleri teslim etmiyor.

Büyükelçilik devrede

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği yetkilisi bazı üniversitelerin işi tamamen ticarete döktüğünü tespit ettiklerini açıkladı. Buna göre, öğrencilerin ilk sınıflarda düşük meblağlar karşılığı yüksek notlar satın alabildiği, üst sınıflara geçtikçe bu meblağların arttığı, mezuniyete doğru ise tek bir işlem için binlerce dolar talep edildiği saptandı. Ayrıca, bazı eğitim danışmanlık şirketlerinin bu anlamda okullarla birebir çıkar ilişkisi içerisinde olduğu belirlendi.

Büyükelçilik yetkilisi, bu konunun çok yönlü bir şekilde değerlendirildiğini, bu aşamada önceliğin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş talebi bulunan Türk öğrencilere gerekli belgelerin teslim edilmesi olduğunu söyledi. Büyükelçilik, Türk öğrencilerin belge teminine ilişkin güçlükler çıkaran üniversitelere resmi yazı da gönderdiklerini, ancak bu belgeler şahsi evrak olduğu için belgelerin öğrencilerce bizzat alınması gerektiğini belirtti.

20.7.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.