Kp.ua’nun aktardığı resmi verilere göre, Ukrayna vatandaşlarının kamu işletmelerine su, elektrik, doğalgaz, ısınma, kanalizasyon ve diğer konut bakım hizmetlerinin faturalarından oluşan borçlarının toplamı ekim ayında 1 milyar grivna artarak 39 milyar grivnayı buldu.
Gazetenin görüşlerini aldığı uzmanlar, kamu bütçesinden sağlanan sosyal yardımlara rağmen halkın fatura borçlarının hızla artmasını değerlendirdi.
Ekonomist Andrey Martınyuk, “Halk fatura borçlarını ödeyebilecek durumda değil. Kamu işletmeleri de devlet enerji şirketi Naftogaz karşısında borçlanıyor. Bazı kesimler için kamu hizmetlerinin fiyatlarının indirimli olmasının amacı yoksullara yardım etmek değil, kamu kaynaklarının doğru yerlere aktarılmasını sağlamak” dedi.
Ekonomi uzmanı Aleksandr Gavrutenko ise, hükümetin, sosyal yardımlarla yoksul kesimleri “kendine bağımlı kılmayı amaçladığı” görüşünde. Gavrutenko, “devletin yoksulluk karşısındaki politikalarının siyasal amaçlar doğrultusunda belirlendiğini” savunuyor.
Uluslararası Bleyzer Fonu CEO’su Oleg Ustenko ise, “Bugünkü sosyal yardımlar bütçe için çok büyük yük oluşturuyor. Eğer ekonomi politikası değiştirilmezse, bu durum bir felakete yol açabilir. Kamu hizmetlerinden doğan borçlar artmaya devam ediyor. Sosyal yardımlar enflasyon ile finanse edilecek. Tüm bunlar makroekonomik göstergeler için ciddi tehdit anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.
10.12.2018