Türkiye’nin deniz komşusu Ukrayna, tarihsel ve doğal güzellikleriyle dünyanın en ilgili çekici ülkerinden biri. Stratejik olarak büyük öneme sahip olan Ukrayna’nın son dönemde Türkiye ile olan ilişkileri de gelişme eğiliminde.
Yaklaşık 43 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık 31’inci, 576 bin 604 kilometrekarelik (Kırım ve Sevastopol ile birlikte 603 bin 549 kilometrekare) yüzölçümü ile en büyük 47’nci ülkesi olan Ukrayna, Avrupa’da yüzölçümü olarak Rusya’dan sonra ikinci sırada. Tüm toprakları Avrupa’da yer alan ülkeler arasında ise yüzölçümü en büyük ülke.
Ukrayna’da resmi dil Ukraynaca, ancak Rusça da ülke halkının büyük çoğunluğu tarafından biliniyor. Özellikle güney ve doğu bölgelerinde çoğunluğun ana dili Rusça.
Başkent Kiev’den sonra Harkov, Odessa, Dnepropetrovsk, Donetsk, Zaporoje, Lvov, Krivoy Rog, Mariupol başlıca büyük kentler.
Coğrafya
Çam ormanları, karışık ormanlar ve bozkırlarla kaplı olan Ukrayna’nın yüzde 71’ini ovalar, yüzde 26’sını tepeler, yüzde 3’ünü dağlar oluşturuyor. Güneybatıdaki Karpatlar ve ülkenin en yüksek noktası olan Goverla Dağı (2061 metre) Ukrayna’nın dağları. Dnyepr, Yujnıy Bug, Dnyestr, Severskiy Donets ve Desna ülkenin en büyük akarsuları. Ukrayna’nın en büyük doğal gölleri ise Yalpug, Kalug, Kugurlu, Katlabuh ve Kitay.
Ukrayna doğu ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, Batı’da Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatıda Moldova, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Pridnestrovya (Transdinyester) Moldova Cumhuriyeti ve Romanya ile sınır komşusu. Ukrayna’nın Karadeniz, Azak Denizi ve Kerç Boğazı’na kıyısı bulunuyor.
1887 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve II.Dünya Savaşı sonrası Sovyet bilim adamları tarafından yapılan ölçümlere göre, Ukrayna’nın batısındaki Zakarpatya Bölgesi’ne bağlı Rahov kasabası, Avrupa’nın coğrafi merkezi kabul ediliyor.
İklim
Ilıman iklim kuşağında yer alan Ukrayna’nın genelinde yazları uzun ve sıcak geçer. Ülkenin güney ve doğu kesimlerinde yaz aylarında sıcak ve kuru, batısında ılık ve nemli hava hakimdir. Ukrayna sert bir kışa sahiptir. Başkent Kiev’de ocak ve şubat aylarında ortalama sıcaklık -3/-4 civarında olsa da zaman zaman -30’a kadar düşebilir. Ülkenin en soğuk kesimi kuzeydoğusudur.
Nüfus
43 milyon civarında nüfusu olan Ukrayna’nın nüfusunun yüzde 77,8’ini Ukraynalılar, yüzde 17,3’ünü Ruslar (Kırım ile beraber) oluşturuyor. Belarus, Moldovalı, Kırım Tatarı, Bulgar, Macar, Romen, Polonyalı, Yahudi, Ermeni, Rum ve Tatarlar ülkedeki başlıca azınlıklar.
Nüfusun en yoğun olduğu yerler, sanayinin ağırlıkta olduğu doğudaki Donetsk, Lugansk, Dnepropetrovsk ve Harkov bölgeleri. Ancak son dönemde yaşanan çatışmalardan dolayı bölgeden ciddi bir nüfus kaybı yaşandı.
Başkent Kiev yaklaşık 2,8 milyon, Harkov 1,5 milyon, Odessa 1 milyon nüfusa sahip.
Doğal kaynaklar
Ukrayna dünyada yeraltı zenginliklerinin çeşitliğinin en fazla olduğu ülkelerden biri. Bunlardan başlıcaları kömür, petrol, doğalgaz, demir, nikel, manganez, titanyum, kükürt, kaolin, grafit, uramyum, krom ve altın.