Türk-Ukraynalı evlilikleri: “Çocuklarımızın geleceği için birlik olmalıyız”

Türk-Ukraynalı evliliklerinin sayısı her geçen gün artarken, dağılan ailelerde çocuklarından uzaklaştırılan anne veya babaların yaşadıkları mağduriyetler de sık sık gündeme geliyor. Sorunun çözümüne katkı sunmak için kurulan Avrasya Ülkeleri Aile Kültür Derneği (AVAKDER) Başkanı Murat Kipritoğlu, UkraynaHayat’ın sorularını yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Dört yıldır Harkov’da yaşıyorum. Ticaretle uğraşıyorum. Üç çocuk babasıyım. Bir süre önce yaşamış olduğum aile problemim sırasında çözümler ararken fark ettiğim lüzum üzerine AVAKDER’i kurma gereğini hissettik ve diğer aile problemi yaşayan ebeveynler ve aileye duyarlı arkadaşlarımızla birlikte 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara merkezli olarak kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Ben kurucu genel başkan olarak görev yapmaya gayret gösteriyorum.

Derneğinizin kuruluş amacından bahseder misiniz?

Derneğimizin kuruluş amacı, Avrasya ülkelerinde yaşanan aile problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak. Aileleri bir arada tutmaya yönelik psikolojik, pedagojik, hukuki destek sağlamak, yaşanan sorunların kültürel ve sosyolojik çözümlerini hayata geçirmek.

Ukrayna’da da dernekleşmeye gitmeyi planlıyor musunuz?

Evet, bu konuda kesinlikle kararlıyız. Bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Ülkeler arasında yapılan bazı anlaşmalar problemlerin çözümü konusunda bazen süreci ağırlaştırıyor veya durma noktasına getiriyor. Ukrayna’da da dernekleşmek kaçınılmaz bir gereklilik.

Ukraynalı eşiyle yaşadığı sorunlardan dolayı çocuğundan ayrı düşen birçok Türk vatandaşı baba bulunuyor. Ailelerin dağılması sonucu anneler ve çocuklar da mağduriyet yaşayabiliyor. Sizce bu sorunun altında hangi nedenler yatıyor? Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için neler yapılması gerekiyor?

Konuya aile ve ebeveyn olarak bakmalıyız. Odak noktamız savunmasız küçük çocuklar olmalı. Bu durumda bütünlük sağlayabiliriz. Sorunun altında yatan nedenler uzun bir geçmişe dayanıyor, ancak çözümsüz değil. Kültürel pekişmenin olmaması, aynı lisanı anlaşılır olarak konuşamamak, hukuki sürecin ailenin pozitif gelişimine katkı sunmaması, bu problemin başlıca sebepleri olarak sıralanabilir. Bu başlıkların altında konunun detaylandırılıp geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Konuyla ilgili Türk ve Ukraynalı resmi makamlarla görüşmeleriniz oldu mu?

Evet, Türk ve Ukraynalı makamlarla iletişim kurmak için sürekli girişimlerimiz oluyor. Ancak üzülerek belirtmek durumundayım, son süreçte de ihtiyaç duyulan akıcılığı tüm çabalarımıza rağmen gerçekleştiremiyoruz. Kısa süre önce yaşanan üzücü olaydan sonra ilgili makamların daha duyarlı olacağı umudu içerisindeyiz. İlgili makamlarla kuracağımız iletişimle hızlı çözümleri hayata geçireceğimize inanıyoruz.

Bu noktada şunu söylemek istiyorum. Konunun gerçek anlamda çözümünü sağlamak için ombudsmanlık mantığı ve aile değerlerini önemseyen pozitif bir yaklaşım olmalı ki, savunmasız küçük çocuklar güvenli, mutlu bir çocukluk dönemi yaşayarak geleceğin bireyleri olarak yetişebilsinler.

 Atmayı planladığınız yeni adımlar var mı?

Tabii ki var. Ancak biz dernek olarak, tüzüğümüzde de belirttiğimiz gibi, problem yaşayan aileler ve çözüm sağlama noktasında ilgili makam ve kurumlarla bir bütün olarak köprü olma görevimizi yerine getirmeli ve planlarımızı hayata geçirmeliyiz. Dileyenler avakder@avakder.com adresinden bize ulaşabilirler.

21.7.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.