Mağaralar Manastırı: Lavra

lavra2
UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ve pek çok kilise, manastır ve mimari yapıdan oluşan bir kompleks olan Lavra’yı bugüne kadar dünyanın dört bir yanından ziyaret eden turistlerin sayısı 45 milyon civarında.

Kiev Rusya’sının ilk manastırlarından olan Peçerskaya Lavra, 1051 yılında Prens I. Yaroslav (Yaroslav Mudrıy) zamanında kurulmuş.

İsmini, Yunancada “cadde, kasaba, büyük manastır” anlamında gelen “Lavra” sözcüğünden alıyor. İçinde bulunan yeraltı mağralarından dolayı Peçerskaya (Rusça “peşçera” mağara demek) Lavra olarak adlandırılıyor.

Keşişiliği yaymak için Kiev’e gelen Anatoliy adında bir keşiş, Dnyepr’ın altında bir mağarada yaşamaya başlar. Daha sonra ona katılan muridleri, mağaralarda yaşamlarını sürdürerek, yeraltında ibadetlerini yaparlar.

lavra6

Prens Yaroslaviç’in, manastıra yer üstünde bir alan hediye etmesiyle burada Lavra’nın üst kısmı (Верхняя лавра) kurulur.

Lavra’nın yeraltı mağaralarının Dnyepr Nehri’in altına kadar uzandığı ve hatta katedrali Kiev’in ve komşu Çernigov kentinin kiliselerine bağlayan yeraltı tünelleri olduğu yönünde rivayetler bulunuyor.

Lavra, Ukrayna kültürünün gelişiminde de önemli rol oynamış. Ülkenin mimarlarının ve ressamlarının inşasında seferber olduğu Lavra’da, Kiev Rusyası’nın ilk matbaası kurulmuş.

lavra8

Lavra tarihler boyunca yalnızca dini değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir merkez olarak da hizmet vermiş.

1718 yılında yaşanan büyük yangının ardından tadilattan geçen Lavra Ukrayna barok tarzında inşa edilerek bugünkü halini almış.

1917 devriminin ardından kapatılan Lavra müze olarak kullanılmaya başlanmış.

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından bir bölümü bombalanan Lavra, Sovyetler Birliği’nin son yıllarında yeniden ibadete açılmış.

Adres: Lavrskaya Ul., 15

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.