Arkeolojik kazılar Kiev’de ilk insan yerleşiminin 15-20 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Doğu Avrupa’nın en antik kentlerinden biri olan Kiev’in tarihinin ise en az bin 200 yıllık geçmişi var.
Efsaneye göre şehrin, Kiy, Şek ve Horiv adında üç kardeş ve kız kardeşleri Lıbed tarafından kurulduğuna ve en büyük kardeş olan Kiy’in adınını aldığına inanılıyor.
“Kiy” kelimesinin “topuz” anlamına gelen Slav kökenli bir sözcük olduğu kabul ediliyor. “Kiy”in “yüksek kıyı” anlamındaki Türkçe kökenli bir sözcükten türediği de inanışlar arasında.
9’uncu yüzyılın sonunda kurulan ve tarihteki ilk Slav devleti olarak bilinen Kiev Rusyası’nın (Kievskaya Rus) başkenti olan Kiev’de, Prens Vladimir’in 988’te Konstantinopol’den Hristiyanlığı resmi dil olarak kabul etmesiyle birlikte feodal yapının ve merkezi devletin güçlenme süreci başlamış. Kiev, 11’inci yüzyılda Hristiyan dünyasının en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş.
Göç yollarının üzerinde kurulu olan Kiev, tarih boyunca istilalara uğradı, Litvanya, Lehistan ve Rusya’nın egemenliği altına girdi.
Mağaralar Manastırı: Lavra
Dnyepr Nehri’ne nazır tepelerin üzerine kurulu Peçerskaya Lavra, Kiev’de turistlerin başlıca uğrak yerlerinden. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ve pek çok kilise, manastır ve mimari yapıdan oluşan bir kompleks olan Lavra’yı bugüne kadar dünyanın dört bir yanından ziyaret eden turistlerin sayısı 45 milyon civarında. İsmini, Yunancada “cadde, kasaba, büyük manastır” anlamında gelen “Lavra” sözcüğünden alıyor. İçinde bulunan yeraltı mağralarından dolayı Peçerskaya (Rusça “peşçera” mağara demek) Lavra olarak adlandırılıyor.
Çalışma saatleri: 09.00-16.00
Daha ayrıntılı bilgi için: https://ukraynahayat.com/magaralar-manastiri-lavra
Ayasofya (Sofiyskaya) Katedrali
Kiev’in en antik katedrallerinden olan Sofiyskaya Katedrali, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. 11’inci yüzyılda Prens Yaroslav Mudrıy tarafından inşa ettirilen katedral, bu yüzyıldan kalma mozaik ve freskleriyle ünlü. Kubbeleri altın kaplama olan katedral, Kiev’in tarihinde ilk okula ve kütüphaneye de ev sahipliği yapmış. Katedralin yanı başındaki Sofiyskaya ve Mihaykovskaya meydanları da turistlerin başlıca uğrak yerlerinden
Çalışma saatleri: 10.00-19.00
Marinski Parkı
Kiev’in en popüler parklarından biri olan Marinski Parkı, başkentin merkezinde, doğal güzellikler ile tarihi mimariyi birleştiren cezbedici bir güzelliğe sahip. “Anıt” statüsüne sahip park, Kiev’in en romantik yerlerinden biri olarak gösterilen Aşıklar Parkı’nı da içinde barındırıyor.
Bağımsızlık Meydanı
Kiev’in ve Ukrayna’nın ana meydanı. Meydanın simgesi “özgürlük” anıtı, Kiev’e gelen turistlerin fotoğraf çektirmek için seçtikleri başlıca anıtlardan biri.
Kreşatik Caddesi
Kiev’in ve Ukrayna’nın en ünlü caddesi olan Kreşatik, Stalin döneminde inşa edilen tarihi binaları, etkileyici mimarisi, sağlı sollu sıralanan mağaza, kafe ve restoranlarıyla Kiev’in en önemli simgelerinden biri. Bağımsızlık Meydanı’nın hemen yanında yer alan cadde hafta sonları trafiğe kapatılıyor.
Altın Kapı
11’inci yüzyılda inşa edilen yapı, 17’inci yüzyıla kadar Kiev’in ana giriş kapısı olarak hizmet gördü. 1982 yılında baştan aşağı tadilattan geçirilen yapı bugün Kiev’de turistlerin en önemli uğrak yerlerinden.
Podol
Kiev’e turistik gezi için gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri Podol. Tarihi mimarisi, kafe ve restoranlarıyla Kiev’in en renkli semtlerinden olan Podol’e ait ilk bulgular IX. yüzyıla kadar dayanıyor.Kiev Rusyası zamanında “alt şehir” olarak adlandırılan Podol, ismini eski Rusçada “alt bölge” anlamına gelen “podolye (подолье)” kelimesinden alıyor. Tarihler boyunca kentin ticaret merkezi olan, tüccarlara ve zanaatkarlara ev sahipliği yapan semt, 1811 yılındaki büyük yangında neredeyse tamamen kül olmuş ve bu tarihten sonra yeniden inşa edilmiş.
Andryevskiy Yokuşu
Arnavut kaldırımları, bit pazarı, güler yüzlü satıcıları, sokak ressamları, tarihi binaları, müzeleri, resim galerileri, antika mağazaları, kafe ve restoranlarıyla Andreyevskiy Yokuşu Kiev’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
“Ukrayna’nın Montmartre”su: Andryevski Yokuşu
Mihaylovskaya Manastırı
Mihaylovskaya Meydanı’nda, Sofiyskaya Manastırı’nın karşısında yer alan manastır, altın kaplama kubbeleri, Ukrayna barok tarzdaki mimarisi ile görenleri hayran bırakıyor. 1713 yılında inşa edilen manastırın bir bölümü 1930 yılında yıkıldı ve 1990 yılında yeniden inşa edildi.
İkinci Dünya Savaşı Müzesi
II. Dünya Savaşı’nda 30 milyon evladını yitirerek destansı bir direniş örneği sergileyen eski Sovyetler Birliği’nin savaşta yaşadığı acıları, kahramanlıkları bütün etkileyiciliği ile gözler önüne seren “Büyük Anayurt Savaşı” Müzesi Kiev’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.
2’nci Dünya Savaşı direnişinin tarihi bu müzede
04.09.2015