IMF’nin istediği “anti-Kolomoyskiy” yasasının kabul edilmesi ne anlama geliyor?

Ukrayna Parlamentosu, IMF’nin Ukrayna’ya kredi vermek için öne sürdüğü en önemli şartlardan biri olan “bankalar yasası”nı kabul etti. Yasa neleri içeriyor, tasarının kabul edilmesi neden önemli?

Bu haber 14 Mayıs 2020 - 8:29 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ukrayna medyasında “anti-Kolomoyskiy” yasası olarak da nitelendirilen, devlet kontrolüne geçirilen bankaların yeniden eski sahiplerine devredilmesini yasaklayan yasa tasarısı, uzun süren tartışmaların ardından dün parlamentoda ikinci oturumda kabul edildi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu yasanın kabul edilmemesi halinde IMF’den kredi alınamayacağını ve ülkenin “default” riskiyle karşı karşıya kalabileceğini açıklamıştı.

Ukayna’da devlet, ülkenin en zengin ve etkili milyarderlerinden biri olan İgor Kolomoyskiy’in sahibi olduğu Privatbank’a 2016 yılında el koymuştu. Kolomoyskiy, Privatbank’ta kalan aktifleri için devlete 2 milyar dolar tazminat talebiyle dava açmıştı.

Yeni yasa, devletin sorunlu bankaların sahiplerine karşı yargı sürecinde elini güçlendiriyor. Örneğin, bu yasayla birlikte, Privatbank’ın yeniden Kolomoyskiy’in kontrolüne geçme ihtimali ortadan kalkıyor. Ancak ünlü oligarkın bankaya yeniden sahip olamasa da, yüklü miktarda tazminat alma ihtimalinin hala bulunduğu belirtiliyor.

Yasa, iflas eden bankaların yeniden piyasaya dönmesinin önünü kapatıyor. Merkez Bankası’nın lisansını iptal ettiği bankaların, mahkeme kararıyla tekrar faaliyete başlama ihtimali ortadan kalkıyor.

Yeni düzenleme, Privatbank’ın yanı sıra, ülkede 2014-2015 krizinde iflas eden çok sayıda bankayı da ilgilendiriyor.

14.5.2020

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.