Fitch, Ukrayna’nın uzun vadeli kredi notunu ise “B” olarak teyit etti.
Şirket raporunda, koronavirüs salgınına bağlı olarak yaşanan küresel makroekonomik ve mali risklerin, Ukrayna’da son yıllarda borç yükünde yaşanan azalmayı tersine çevirebileceği öngörüldü.
Ukrayna ekonomisinin 2020 yılında yüzde 6,5 küçülebileceğini tahmin eden Fitch, salgının yol açtığı olumsuzluklara bağlı olarak ülkede yatırımlarda ve tüketimde de azalma yaşanacağı tahmininde bulundu.
Fitch, koronavirüs salgınını yarattığı şokun Ukrayna ekonomisi üzerindeki etkilerini kısmen hafifletme ihtimali olan faktörleri ise şöyle sıraladı:
-Ülke ekonomisinin turizme bağımlılığının düşük oluşu
-Ülkenin mal ihracatının çeşitliliği (yüzde 40’ı tarımsal ham madde ihracatı)
-Ukrayna’nın petrol ithalatçısı oluşu göz önünde bulundurulduğunda, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş
Ukrayna ekonomisinde 2021 yılında yüzde 3,5 büyüme beklendiği belirtilen Fitch raporunda, “Ancak koronavirüs salgınının devamı konusundaki tahminlerin belirsizliği nedeniyle, tahminlerimiz ciddi riskler barındırıyor” ifadelerinde bulunuldu.
24.4.2020