Çöplerle iç içe yaşam… Kiev’deki Çingenelerin dramı (VIDEO)

Bu haber 15 Temmuz 2016 - 10:36 'de eklendi ve kez görüntülendi.

r3

Kiev’e, özellikle 2014 yılından itibaren Romanların göçü artmış. Kentte ve İrpen, Boyarka, Kryukovşina gibi çevre ilçelerde Romanların yaşadığı barakalardan kurulu onlarca kamp bulunuyor. Yerel halk artan suç oranlarından yakınırken, çoğu durumda içme suyu bile bulamayan Romanlar ise içler acısı şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ukrayna’daki Romanların sayısı ile ilgili taze veriler bulunmuyor. 2001 sayımına göre bu rakam 46 bin civarında. Ama göçlerin 2014 yılından sonra arttığı göz önünde bulundurulduğunda, Ukrayna’da çok daha fazla Roman’ın yaşadığı düşünülüyor.

“Çirikli” adlı hayır kurumunun Müdür Yardımcısı Zemfira Kondur, belediyelerin çoğu durumda Romanları kendi hallerine terk ettiklerini söylüyor:

“Belediyelerin Romanlara nasıl yardım edilebileceği hakkında fikirleri yok. Ciddi yardımdan değil, sadece herhangi bir sosyal çalışmadan bahsediyoruz. Örneğin, tıbbi destek, çöplerin kaldırılması, kamp yeri tahsis edilmesi, hatta içme suyu sağlanması…”

r8

 

 

Kondur’un anlattığına göre, Kiev’de bugüne kadar belediye yalnızca Romanların yaşadığı tek bir kampla ilgilenmiş. Bereznyaki semtindeki Kanalnaya Caddesi’nde hayatlarını sürdüren Romanlara sosyal ve insani yardım sağlanmış.

Darnitski Köprüsü’nün bulunduğu Nijniy Telbin gölünün kirli sularının kıyısında, çöplerin arasına yerleşen Romanlar, açlığın pençesinde yaşıyor.

Suç boyutu

Pek çok yerde olduğu gibi Kiev’de de yerel halk Romanların varlığından rahatsız. Romanların işlediğinden şüphelenilen suçlar hakkında sürekli ihbarda bulunuluyor. Geçtiğimiz kış, Drujbı Narodov metrosu yakınlarında bir alışveriş merkezinin önünde bankamatiklerden para çeken insanları gasp eden Romanlar yakalanmış. Mayıs ayında ise Peçersk semtinde üç Roman, bir ihtiyarı darp etmiş.

Bereznyaki semtindeki Çingene kampının kaldırılması talebinin görüşülmesi için, gereken 10 bin imzaya karşın yalnızca 4 bin imza toplanabilmiş.

r4

İmza kampanyasının gerekçesi şu sözlerle özetleniyor:

“Her gün hırsızlık yapıyorlar, binlerce insanın, çocukların hayatlarını tehdit ediyorlar. Bereznyaki semtinin sakinleri, sabahları toplu taşıma araçlarında uyuklayamıyor, çünkü cüzdanlarının, telefonlarının çalınmasından korkuyorlar.”

İnsan hakları savunucusu Zemfira Kondur ise, “Çingene kampının öncesi ve sonrası suç oranlarında artış olup olmadığı konusunda bir inceleme yok. Böyle açıklamalar doğru değil” diyor.

Emniyet yetkililerine göre de genelleme yapılması mümkün değil, çünkü suç istatistiklerinde milliyetlerle ilgili veriler bulunmuyor.

Çöplerle iç içe yaşam

Kiev’e 6 kilometre ötede öyle bir Çingene kampı var ki, adeta Bereznyaki’dekini mumla aratır cinsten. Krukrovşina, Tarasovka ve Vita-Poçtovaya arasında bulunan kampta yüzlerce Çingene, Lvov’dan getirilen çöp yığınlarının arasında yaşamlarını sürdürüyor.

En yakın göldeki su, sudan çok petrolü andırıyor. Buradaki Çingenelerin en büyük gelir kaynağı da çöp. Türlerine göre ayırdıkları çöpleri geri dönüşüm noktalarına satıyorlar.

Çoğu okuma yazma bilmiyor

r5

Kievli insan hakları savunucusu Yaroslav Dunayev, iktidarın, tüm yoksullara olduğu gibi, içler acısı şartlarda yetişen Çingene çocuklarına da yardım elini uzatması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Eğitim alırlarsa, en azından suçlara karışmak ve çöp toplamak dışında bir seçenekleri olur…”

15.7.2016

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.