Koronavirüs salgını tüm dünyayı hazırlıksız yakaladı. Bu durumda şirket olarak sizin ilk yaklaşımınız nasıl oldu?
Bağlı olduğumuz Arçelik ve iştirakleri olarak, sürecin en başından itibaren koronavirüs (COVID-19) salgınına ilişkin gelişmeleri ulusal ve uluslararası ölçekte yakından takip ediyoruz. Salgının ilk başladığı Çin’deki üretim operasyonlarımızdan birçok öğrenim sağladık ve pandeminin çok erken safhalarında, önce tüm çalışanlarımız, paydaşlarımız, iş ortaklarımız ve tüketicilerimizin sağlığını korumak, sonrasında da toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik üretim ve hizmetlerimizi aksatmamak hedefiyle çeşitli tedbirleri hayata geçirdik. Dünyamız ve işletmeler ölçeğinde son derece zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç, standart çalışma düzenimizi değiştirmemizi gerektiriyor ve biz de buna uygun şekilde aksiyonlar almaya devam ediyoruz.
Ukrayna hükümetinin aldığı önlemler kapsamında nasıl bir plan oluşturdunuz?
Pandeminin çok erken safhalarında, yerel sağlık otoritelerinin açıklamalarına ve topluluğumuz genelinde uygulanmakta olan tedbirlere paralel bir hazırlık ve eylem planını devreye aldık. Her türlü riskli duruma hazırlıklı olmak adına pek çok farklı senaryoyu kapsayan Merkezi Kriz Yönetimi Planımız bulunuyor. Bu plan doğrultusunda aldığımız önlemleri ve kararları günlük olarak tüm ekibimizle şeffaf bir şekilde paylaşmaya devam ediyoruz. Paydaşlarımızı ve çalışanlarımızı güvence altına almak amacıyla merkez ofislerimiz evden çalışma düzenine geçerken, üretim tesislerimiz, yetkili servislerimiz ve tedarik zinciri operasyonlarımız yasal çalışma ve üst düzey hijyen kuralları çerçevesinde faaliyetlerine devam ediyor.
Çalışanlarınıza yönelik ne gibi tedbirler aldınız? Çalışma düzeninizde nasıl değişiklikler oldu?
Tüketicilerimizin çok büyük bir bölümünün evde oturduğu bu dönemde, temel ihtiyaçlara yönelik ürünler sunan bir şirket olarak sorumluluğumuz daha da arttı.
Çalışma alanlarımızda temizlik uygulamalarının artırılması, tüm personelin erişebileceği noktalara el antiseptiği istasyonlarının kurulması ve çalışanlara düzenli bilgilendirme kılavuzlarının iletilmesi bunlardan birkaçı. Pandeminin ilk safhalarında ofislerimizi ziyaretçilere kapadık, birimlerimizde planladığımız tüm toplantıları ve çalışanlarımızın tüm yurt içi ve uluslararası seyahatlerini iptal ettik.
Bu süreçte çalışanlarımıza şeffaf iletişime büyük önem veriyoruz. COVID-19’a ilişkin tüm konularda hızlı bilgilendirme için gerekli iletişim kanallarını oluşturduk. Çalışanlarımızın mental olarak da bu süreci sağlıklı geçirebilmeleri oluşturduğumuz “Good Idea-İyi Fikir” platformu ile online eğitimler, bilgilendirici içerikler ve motivasyonu artıracak aktiviteleri paylaşıyoruz.
İş arkadaşlarınızla koordineyi nasıl sağlıyorsunuz? Programlanmış online görüşmeleri ne sıklıkla yapıyorsunuz?
Şirket olarak uzun süredir hayatımızda olan dijital dönüşüm projelerimiz sayesinde pandemi öncesinde de altyapımız ve kullandığımız araçlar, uzaktan çalışma ve kesintisiz iletişime uygundu. Bu sebeple günlük iş akışımızda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Sürecin başında bu yana Türkiye’de bulunan Genel Merkezimizle koordineli şekilde çalışıyoruz. Tüm ülkelerdeki çalışanlarımız şirket politikaları ve güncellemelerle ilgili günlük bir haber bülteni ile bilgilendiriliyor. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki güncel durumu da bu günlük haber bülteninden takip ediyoruz. 16 Mart itibariyla Beko Ukrayna ofisimizdeki çalışanlarımız faaliyetlerini evden online olarak yürütüyor.
Çalışmalarımızı evden güvenli ve kesintisiz şekilde sürdürebilmemiz için Bilgi Güvenliği ekibimiz sürecin başından bu yana tüm çalışanlara gerekli bilgilendirmelerde bulunuyor. Gerekli altyapıya sahip olmamız sayesinde online görüşmelerimiz ve düzenli toplantılarımızı hiçbir sorun yaşamadan sürdürebiliyoruz. Hem global hem de Ukrayna ekiplerimizle haftalık/aylık görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerde günlük iş akışının yanı sıra gündeme paralel konuları da değerlendiriyoruz.
Aldığınız önlemler kapsamında teknolojik olarak hangi imkanlardan faydalanıyorsunuz?
Şirket bilgisayarlarımızdan VPN bağlantısı ile ofis içinde erişebildiğimiz tüm çalışma dosyalarına uzaktan erişebiliyor ve toplantılarımızı dijital ortamlarda verimli olarak gerçekleştirebiliyoruz. Evden çalışmaya başlamadan önce Bilgi Güvenliği ekiplerimizin gerekli önlemleri alması sayesinde iş akışımızda herhangi bir sorun yaşamadan çalışmaya devam edebiliyoruz. Teknik bir sorunla karşılaşılması durumunda Bilgi Güvenliği ekibimizden kısa sürede destek almamız mümkün.
Online toplantılar için hangi programı kullanıyorsunuz?
Pandemi öncesinde de olduğu gibi şirketimiz anlık mesajlaşma sistemi Microsoft Teams’i kullanıyor.
Bu süreçte şirketinizde işten çıkarılanlar oldu mu?
İçinden geçtiğimiz zorlu sürecin şüphesiz ekonomik etkileri mevcut., Bağlı olduğumuz şirketimizin kararları doğrultusunda, tüm planlamalarımızı ve aksiyonlarımızı hiçbir çalışanın işini kaybetmemesi hedefiyle yapıyoruz. Bununla birlikte faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda topluma katkı sağlamak hedefiyle çalışıyoruz.
Beko olarak COVID-19 salgını ile mücadelede en büyük çabayı ortaya koyan sağlık çalışanlarına destek vermek hedefiyle “Best Team in the World” destek hareketini hayata geçirdik. Ukrayna da dahil olmak üzere 20’den fazla ülkede 420’nin üzerinde hastaneye beyaz eşya ve küçük ev aletleri bağışlayarak başka hayatları kurtarmak için kendi hayatlarını riske atan sağlık personelinin hijyen, beslenme ve tazelenme ihtiyaçlarını karşılamaya destek olduk. Ek olarak Beko Ukrayna olarak karantina süresince sağlık çalışanlarına ve 60 yaş üzerindeki tüketicilerimize garanti kapsamı dışında dahi olsa öncelikli ve bedelsiz servis hizmeti veriyoruz.
Salgının ekonomiye etkisiyle ilgiliği değerlendirmeleriniz ve ileriye yönelik tahminleriniz neler?
Salgının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte, küresel ekonomiye ilişkin öngörüler de netleşmeye başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) 14 Nisan’da yayımladığı raporunda, büyüme tahminlerini sert şekilde aşağı yönlü revize etti. Dünya ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3 küçüleceği, gelişmekte olan ülkelerin geneline baktığımızda ise yüzde 1 daralma tahmin ediliyor. IMF, Ukrayna ekonomisi özelinde küçülme tahminini de yüzde 7,7 olarak açıkladı. Tüm bu rakamlar, önümüzdeki dönemin ticari faaliyetler ve global tedarik zincirleri açısından oldukça zorlu geçeceğine işaret ediyor.
Bizim sektörümüz de şüphesiz bu gelişmelerden olumsuz etkilenecektir, ancak beyaz eşya ve ev aletleri pazarındaki talebin azalsa da devam edeceğine inanıyoruz. Dünya nüfusunun 3’te 1’i karantinalar sebebiyle evde vakit geçirirken, gıda saklama ve hijyen gibi temel ihtiyaçların karşılanması kritik önem taşıyor. Buzdolapları, fırınlar, çamaşır makineleri, süpürgeler hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline geldi ve zaman içinde tüketicilerin bu ürünlere yönelik taleplerini kademeli olarak artırmalarını bekleriz. Salgının ekonomiye uzun dönemli etkileri olacağı öngörülüyor, ancak şu an için kesin bir süre tahmin etmek olanaksız diyebilirim.
Ukrayna genelinde iş birliği yaptığınız bayiler bu süreçten nasıl etkilendi? İletişimde olduğunuz yerel şirketlerin salgına ve karantina sürecine bakışları ve ileriye dönük öngörüleri neler?
Tüm dünya ve sektörümüz zorlu bir dönemden geçiyor; bu süreç müşterilerimiz ve tedarikçilerimizi de etkiliyor. Müşterilerimiz de bizim gibi çalışmalarını evden sürdürüyor ve toplantılarımızı ağırlıklı olarak telefonda yapıyoruz. Karantina nedeniyle müşterilerimizin mağazalarının büyük çoğunluğu kapandı ve online satışa ağırlık verilmeye başlandı. Bu dijital dönüşüme birkaç kanal hazırdı ancak geçişin yüzde 100 tamamlandığını söylemek mümkün değil. 100’ün üzerinde mağazası olan bir kanalın bu kadar kısa sürede böyle bir sistem ve kültür değişikliğini sağlaması zaman alacaktır.
Global bir marka olmamızın verdiği güçle, diğer pazarlardaki tecrübelerimizden de faydalanıyoruz ve iş ortaklarımızla birlikte online satışları geliştirecek adımları atıyoruz. Kriz sona erdiğinde iş birliklerimizin daha da güçleneceğini umuyoruz. Bu süreçte ürün lansmanlarımıza da devam edeceğiz. Yaz aylarında sektörümüzün daha da hareketleneceğini öngörüyoruz.
Ukrayna’daki Türk iş dünyasının nabzı: LIfecell salgın şartlarında hangi önlemleri aldı?
İş adamı Tandoğan Kargın: “El ele vererek bu zorlukları aşacağız”
23.4.2020