Adnan Anaçali: “Ukrayna bu krizden en az zararla çıkabilir”

Ukrayna’da koronavirüs salgını bankacılık sektörünü nasıl etkiledi? Ülkede ekonomiyle ilgili beklentiler neler? Alfa Bank Denetleme Kurulu üyesi Adnan Anaçali, Bahadır Vanlı’nın sorularını yanıtladı.

Bu haber 05 Mayıs 2020 - 8:47 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Koronavirüs salgını banka olarak sizi nasıl etkiledi?

Covid-19 virüsünün ilk olarak Çin’de ortaya çıkmasından itibaren, banka üst yönetimi ve risk komitesi bu virüsün sağlık alanında getireceği risklerin ekonomik etkisi konusunda ne tür gelişmelerin olabileceği üzerine bir çalışma yaptı . Öncelikle Ukrayna’nın Çin ve Uzak Doğu ile ticaretinin nasıl etkileneceği, bankacılık sektöründe kredi ilişkisi olan firmaların nakit akışlarında ve ticaretlerinde olabilecek negatif değişiklikler üzerine olasılık çalışmaları yapıldı.

Ukrayna’da ilk vakaların açıklanmasıyla daha önce planlanan personelin bir bölümü evden hizmet vermeye başladı. Bazı şubelerin kapatılarak hizmet alımı için fiziki olarak bankaya gelecek müşterilerin kontrollü bir şekilde şubeye girişi ve hizmet alımının yapılması, personelin günlük ateş kontrolünün yapılmasıyla ofislerinde çalışmaya başlaması ve günde iki defa bütün banka alanlarının dezenfekte edilmesi ve her hafta sonu kimlerin önümüzdeki hafta iş yerine geleceğinin belirlenmesi gibi ilk önlemler alındı. İlerleyen günlerde alınan önlemlerin denetlenmesi, personelin moral ve motivasyonunu sağlamak için personel için radyo yayınının oluşturulması sağlandı. Bu şekilde virüs henüz Ukrayna’da yayılmadan önce tedbirler alınmış oldu.

Salgının yarattığı krizin Ukrayna bankacılık sektörüne etkileri ne oldu? Bankalar ilerleyen dönemde krizden nasıl etkilenebilir? 

Ukrayna bankacılık sektörü krize likit bir vaziyette yakalandı. Özellikle son iki-üç yıldır KOBİ ve perakende bankacılığa daha fazla kredi verme konusunda bankalarda gözüken ilginin bu dönemde özellikle KOBİ’lerin desteklenmesiyle devam etmesi gerektiği düşüncesindeyim. Kurumsal şirketlerin genel olarak büyük ölçekte nakit akışlarının olması, yüksek oranda personel istihdam ettikleri için mevcut kredi limitlerinde kısıtlamaya gidilmemesi, tarihi gelmiş ana para ödemelerinde en az 3-6 ay vadelerle uzatılması hem bankalar hem de ülke ekonomisi için faydalı olacaktır. Ukrayna’nın çok güçlü bir tarım ülkesi olması, IT konusunda son yıllarda 7-8 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşması, havacılık, savunma, demir çelik alanlarındaki üretim tesisleriyle bu krizden çok daha az zararla çıkabileceğini göstermektedir. IMF, Dünya Bankası, EBRD ve Avrupa Merkez Bankası ile yapılan yaklaşık 10 milyar dolarlık borç anlaşmalarıyla ülke bütçesinin 2020 yılı için rahatlayacağını söyleyebiliriz.

Ukrayna’da salgın genel olarak ekonomiyi nasıl etkiledi? 

Covid-19 virüsü nedeniyle 2020 yılında Ukrayna Gayri Safi Milli Hasılasıın yüzde 7,5 oranında daralacağını öngörmekteyiz. Eğer kriz temmuz-ağustos aylarında kontrol edilebilir ve ekonominin çarkları dönmeye başlarsa önümüzdeki yıl yüzde 1,5-2 oranında bir büyüme görülebilecek.

Çalışanlarınıza salgının etkileri nasıl yansıdı? Personel kadronuza yönelik nasıl bir yol izlediniz?

Alfa Bank’ta 7500’e yakın personel çalışmaktadır. Bu dönemde bazı personeller izne çıkarıldı, bazı personeller evden hizmet vermeye başladı ve çok az sayıda bir personel kendi rızalarıyla bankadan ayrıldılar.

Bankada genel müdürlük ve şubelerde çalışan personelimiz bulunmaktadır. Her departman ve bölümde bankanın işleyişinde ve müşterilere verilen hizmetin kalitesinde düşme sağlamayacak sayıda yeterli personel çalışmaktadır. Bankamızın mobil banking hizmetinde ürün gamının çok geniş olması, perakende müşteri hizmeti alanlarında nakit çekme dışında bankaya gelmeyecek bir yapının olması da hizmette aksaklık oluşmamasına neden oldu.

Bu dönemde iş arkadaşlarınız ile koordineyi nasıl sağlıyorsunuz? 

Denetim Kurulu normal şartlarda üç ayda bir toplanmaktadır. Denetim Kurulu içerisinde oluşmuş olan komiteler de ihtiyaç halinde ayda bir toplanabilmektedir. Denetim üyelerinin farklı ülkelerde olması nedeniyle toplantılar video konferans şeklinde yapılıyor. Banka kendi hazırlamış olduğu, üyeler dışındakilerin katılamayacağı, dışarıdan herhangi bir müdahaleye karşı korunaklı bir program üzerinden online görüşmelerini yapmaktadır.

İleride salgının ikinci dalgası ya da buna benzer ortaya çıkabilecek durumlar için geliştirdiğiniz bir strateji var mı? 

Salgın döneminde bankamız , bu virüsün ekonomik etkilerinin çok daha tahrip edici olacağını varsayarak, bankanın likidite durumunu normal dönemlere göre iki-üç kat daha fazla tutmaktadır. Bankacılıkta en kötü düşebileceğiniz durum müşterinize mevduatını çekmek istediğinde nakitinizin olmadığını söylemektir. Alfa Bank daha önceki krizlerde bu duruma düşmediği ve ileride de düşmek istemediği için likiditeye çok önem vermektedir. Kredi konusunda mevcut müşterilerimizi limitleri içerisinde fonlanmaya ve bizim için stratejik müşteri olarak gördüğümüz yeni müşterileri de kredilendirmeye devam ediyoruz.

Ukrayna’da salgın bundan sonra sizce nasıl bir seyir izleyebilir? 

Ukrayna’daki vaka sayısı ve ölümler diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda çok düşük gözükmektedir. Bunda günlük yapılan test sayılarının düşük olması da verilerin düşük çıkmasında bir faktör olarak gözükmektedir. Hükümetin yakın zamanda kısıtlamaları gevşeteceği yönündeki açıklamaları Covid-19 riskinin ileride artabileceği konusunda ihtiyatlı bir beklenti oluşturmaktadır. Ülkede Covid-19 ile ilgili tedavi veren hastane sayılarının, yoğun bakım merkezlerinin düşük oluşu, maske, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki yetersizlik nedeniyle ancak halkın kurallara sıkı bir şekilde uyması halinde bu salgınla mücadelede başarılı olunabilir.

5.5.2020

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.