Adnan Anaçali: “Ukrayna bankacılık sistemi umut veriyor”

Ukrayna’daki iki Türk bankasından biri olan, Altınbaş Holding bünyesindeki Creditwest Bank Ukrayna’nın Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Anaçali, TUİD WEB’in sorularını yanıtladı. Creditwest Bank, Ukrayna’da bugün hangi stratejileri izliyor? Bankanın Ukrayna ekonomisinin gidişatına dair tahminleri ne yönde? İşte deneyimli bankacının değerlendirme ve tavsiyeleri:

Bu haber 07 Eylül 2018 - 9:32 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Creditwest Bank geçen sene Ukrayna’da 10’uncu yılını doldurdu. Banka olarak bugün Ukrayna bankacılık sektöründe hangi konumdasınız?

Bu yıl bankamızın 11’inci yılındayız ve 2017 yılı sonuçlarını değerlendirdiğimizde, son 10 yıllık dönemde bankamızın kurumsal, KOBİ, perakende ve özel bankacılık alanında uluslararası bankaların vermiş oldukları hizmetlerin hepsini verecek şekilde başarılı bir gelişim dönemi gösterdiğini görüyoruz. Creditwest Bank,10 yıllık tarihimizde aktif büyüklüğünde, sermaye gelişimde ve kârlılıkta ülkenin yaşadığı bütün problemlere rağmen başarılı bir büyüme göstermiştir. 1 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla bankamız Ukrayna bankacılık sistemi içerisinde bulunan 82 banka içerisinde aktif büyüklüğü açısından 48’inci, sermaye büyüklüğü açısından 40’ıncı ve kredi portföyü büyüklüğü açısından 35’inci sırada bulunmaktadır. Son üç yıl içerisinde 104 bankanın battığını düşündüğümüzde bankamız iyi bir performans göstermiştir. Batık krediler konusunda en az para kaybeden sekizinci banka seviyesinde olması, kredi portföyümüzün kalitesi hakkında iyi bir pozisyonda olduğumuzu göstermektedir. 2014-2015 yılları arasında oluşan derin krize rağmen son yıllarda bankamız aktif kârlılığında ve sermaye kârlılığında en iyi 20 banka arasında yer almaktadır. Ukrayna bankacılık sektörü içerisinde Creditwest Bank kaliteli servis veren güvenilir bir banka olduğunu göstermiştir.

Ukrayna’da bankacılık sektörünün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yakın vadede büyüme beklenebilir mi?

Ukrayna son yıllarda bankacılık sektöründe yapılan ve devam eden reformlar sayesinde büyük oranda pozitif yönde bir değişim göstermiştir. Kötü yönetilen, para aklayan ve haksız rekabet eden bankaların birçoğu bankacılık sisteminden çıkartılmış ve banka sayısı 188 bankadan 82 bankaya düşürülmüştür. Şimdi bankacılık sistemi çok iyi regüle edilmiş, güçlü mali yapıya sahip, genelde kârlı ve geleceğe dair umut veren bir izlenim vermektedir. Yabancı bankalar bankacılık sistemi içerisinde yüzde 20, devlet bankaları yüzde 57 ve ticari bankalar yüzde 23 pazar payına sahiptir. Bu arada Rus bankalarının payı ve özel bankacılığın bankacılık sektörü içerisindeki payı azalmaya devam etmektedir. Bankacılık sektöründeki devam eden temel problem kötü krediler için ayrılan “provision” oranının hala yüzde 50’lerin üzerinde olmasıdır. Bunun esas nedeni de ülkedeki hukuk sisteminin maalesef kötü işlemesidir. Hukuk sisteminde ve yargı sisteminde yapılacak reformlarla bankacılık sektöründe önümüzdeki yıllarda büyüme bekliyoruz. 2018 yılının ilk altı aylık dönemini göz önüne aldığımızda, ciddi bir ekonomik kriz ve makroekonomik dengelerde negatif bir değişiklik olmaması, bankacılık sektörünün toparlanmasına olumlu etki yapmıştır. Mevduatlardaki artışa paralel olarak kurumsal kredilerde de büyüme görülmüştür. Genelde düzgün bilanço yapısına sahip ve dengeli aktif pasif yapısına sahip bankalar ekonominin dalgalı bir seyir izlediği dönemlerde büyüme imkanına sahip olurlar ki Creditwest Bank da bunlardan biridir.

Ukrayna’daki son ekonomik kriz bankanızı nasıl etkiledi? 2018 yılı Creditwest Bank açısından nasıl geçiyor?

2014 Meydan olaylarıyla başlayan bankacılık krizinde bankamız, aktif büyüklük yapısını bankacılık sektörü içerisindeki 138’inci sıradan 48’inci sıraya yükselterek piyasadaki yerini sağlamlaştırmış, daha önce çalışamadığı ülkenin en büyük kurumsal müşterilerini banka portföyüne ekleyerek kârlılığını ve bilinirliğini ülke çapında yaygınlaştırmıştır. 2014-2015 yılları arasında banka kredi portföyü yüzde 60 oranında yükselmiş, banka aktifleri yüzde 100’ün üzerinde büyümüştür. 2018 yılı ise Creditwest Bank açısından büyümenin devam ettiği, yeni özel bankacılık biriminin kurulmasıyla yüksek gelir sahibi şahısların banka müşteri portföyüne katıldığı bir yıl olarak devam etmektedir. 1 Eylül 2018 tarihi itibarıyla bankanın kârı 2017 yıl sonu kârına ulaşmış, bankanın kredi portföyü ilk altı aylık dönemde yüzde 16 artmıştır.

Bankanızın bugün hangi politikaları ve stratejileri izliyor?

Creditwest Bank’ın genel stratejisi, banka hissedarı ve yönetim kurulunun onayladığı strateji çerçevesinde müşterisinin ihtiyacı olan bankacılık ürünlerini piyasa şartlarına uygun şekilde sunan, sağlıklı ve kârlı bir banka olmaktır. Bankamız hiçbir zaman güneşli havalarda müşterisine şemsiyesini açık tutan, yağmur yağdığında şemsiyesini kapatıp giden bir anlayış içerisinde olmamıştır. Müşterisinin yanında onun bankacılık tarafında çözüm ortağı olan, yardım eden bir pozisyonda olmuştur ve olmaya devam edecektir. Müşteriyle ilişkileri kısa vadeli ilişkilerinden ziyade güvene dayalı, uzun vadeli ve çözüm ortağı bir kurum olmaktır.

Ukrayna ekonomisinin gidişatını nasıl buluyorsunuz? 2018 yılı için temel ekonomik göstergelerde tahminleriniz neler?

Ukrayna Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre ilk altı ayda yıllık bazda ekonomi yüzde 3,6 oranında büyümüştür. Bu, ekonomik analiz yapanların tahminleri doğrultusunda çıkmıştır ve ekonominin büyümeye devam edeceğine dair olumlu bir göstergedir. Dış etkenleri göz önümüze aldığımızda, içteki talep artışı ve yatırımlardaki artışın bu yıl sonu yıllık bazda yüzde 3,5-3,6 büyümeyi desteklediğini görmekteyiz. Mevcut kur politikasının devam etmesi halinde enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 11-11,5 seviyelerinde kapanabileceğini söyleyebiliriz. Yılın başından itibaren bugüne kadar gerçekleşen USD/UAH bazındaki devalüasyon yüzde 0,7 civarındadır. Yıl sonuna kadar USD/UAH’nin bütçe hedefi olan 1 USD=29,5 UAH veya 30,00 UAH civarına ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Ukrayna ülke olarak yapılacak reformlar ile çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip bir ülkedir. IMF ile 10 yıl uzun vadeli yeni bir plan ile kur istikrarı ve yüksek büyüme oranı güvence altına alınacaktır.

Creditwest Bank’ın Ukrayna’da yakın ve orta vadeli hedefleri neler?

Bankamızın kısa ve orta vadeli planlarına baktığımızda kaliteli ve güvenilir kurumsal, orta ölçekli ve perakende bankacılık müşterileriyle dikkatli bir şekilde büyüme hedefini devam ettireceğini söyleyebiliriz. Orta vadeli planlarımızda KOBİ ve orta ölçekli şirketlerin kredi portföyü içerisindeki payını yüzde 50’li seviyelere yükseltmeyi ve yıllık bazda yüzde 30 civarında kredi portföyünü büyütmeyi kârlılık hedeflerini bozmayacak şekilde hedeflemekteyiz. Bankamız sermaye kârlılığını enflasyonun en az yüzde 3-4 kat üzerinde, aktif kârlılığını minimum yüzde 3 civarında koruyacak şekilde büyüme hedefini önümüzdeki yıllarda korumayı hedeflemiştir. Creditwest Bank, uzun vadeli hedefleri arasında bankacılık sektörü içerisinde her alanda ilk 10 banka içerisine girmeyi hedeflemiştir.

Türk şirketlerinin son dönemde Ukrayna’ya ilgisinde artış gözleniyor. Sizce Ukrayna bugün yatıımcılar için hangi fırsatları sunuyor?

Ukrayna’nın özellikle 2014 Meydan olaylarından sonra Batı ile olan ilişkilerinin hem ekonomik, hem finansal hem de askeri alanlarda derinleşmesi ve Avrupa ile serbest vize rejimine geçmesi Türk yatırımcılarının ilgisini çekti ve geç olmadan kabul edilebilir sermaye rakamlarıyla Ukrayna’ya yatırım yapma isteklerini gösterecek şekilde gelmeye başladıklarını gözlemlemekteyiz. Son 1-2 yıldır Türk yatırımcıların daha ziyade inşaat alanında devlet ihalelerine katılmak, enerji alanında güneş ve rüzgar enerjisine dayalı temiz enerji alanlarında yatırım yapma, tarımda da sebze ve meyve yetiştirme konusunda istekli olduklarını görmekteyiz. Ukrayna’nın Türk yatırımcılarına tarım alanında, FMCG alanında üretim, ilaç, otelcilik, lojistik, altyapı projeleri ve yenilebilir enerji alanlarında yatırım için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ukrayna için toplu taşımacılık ve sağlık servisindeki kalitenin yükseltilmesi hayati bir rol oynamaktadır. Fiziki altyapı yatırımlarında yol, hastane, limanlar, havaalanları gibi alanlar yakın zamanda yatırımın artırılması gereken alanlardır. 2020 yılına kadar IMF ile yapılan anlaşmaya göre yaklaşık 900’e yakın şirketin özelleştirilmesinin yapılması, yabancı ve Türk yatırımcıları için yeni fırsatların doğacağını göstermektedir.

Ukrayna pazarına ilgi duyan şirketlere hangi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Türk yatırımcılarına yatırım yapmaya karar verdikleri sektöre yatırım yapmadan önce o sektörü iyi bilen, belirli bir dönem tecrübesi olan güvenilir yerel temsilcileri öncelikle bulmalarını, yatırım planlarını uluslararası danışmanlık şirketleriyle mali, vergi ve belirli hukuki konularda danışmanlık alacak şekilde kontrol ettirmelerini ve doğru bir strateji ile ülkeye giriş yapmalarını tavsiye ederiz. Ukrayna’da iki Türk bankasının olduğunu göz önüne alarak yatırımlarıyla ilgili finans konularını mutlaka önceden Türk bankalarıyla görüşmelerinin faydalı olacağını söyleyebiliriz. Ukrayna’nın genel hukuki konularında bilgi almalarını, kambiyo kanunları, izinler ile ilgili lisanslar, kara para aklama ile ilgili kuralları, küçük ortağın şirketin yönetimi ve hissedarlık haklarını iyi incelemelerini tavsiye ederiz. Son olarak da yatırımları ve işlerinde resmi çalışmaları ve rüşvet vermeme konusunda hassas olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.

7.9.2018

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.