Büyükelçi Güldere’den Ukrayna’daki Türk vatandaşlarına birlik çağrısı

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Güldere, UkraynaHayat’a verdiği özel mülakatta, Ukrayna’nın farklı bölgelerine yaptığı ziyaretlerdeki izlenimlerini paylaştı. Ülkedeki Türk vatandaşları arasında birlik ve beraberliğin artırılması yönünde çağrıda bulunan Güldere, vatandaşların Ukrayna’ya girişte yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik temasların da sürdüğünü aktardı.

Bu haber 23 Haziran 2021 - 6:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Son dönemde Ukrayna’nın farklı vilayetlerine çeşitli ziyaretlerde bulundunuz. Bu seyahatler kapsamında hangi görüşmeleri yaptınız? İzlenimleriniz ne oldu? 

Pandemi dönemi herkesin hayatını çok olumsuz etkiledi. Bizim de Ukrayna’nın farklı şehirlerine gidip oralardaki vatandaşlarımızla, öğrencilerimizle ve yerel yöneticilerle buluşma programlarımız uzun bir akamete uğramıştı.

Kırmızı bölge uygulamasının sona ermesine paralel olarak bunu tekrar canlandırdık. Bu senenin başında ülkenin batısındaki beş vilayete, geçen ay da ülkenin kuzeydoğusundaki dört vilayete gittik. Ukrayna’nın neredeyse her köşesinde bir Türk mevcudiyeti görüyoruz. Biz de vatandaşlarımızla buluşabilmek için ziyaretlerimizden önce duyuru yapıyoruz. Hangi tarihlerde, hangi şehirlerde olacağımızı açıkça belirtiyoruz. Programlarımızı kucaklayıcı bir yaklaşımla oluşturmaya çalışıyoruz.

Nitekim en son ziyaretimizde de Poltova, Sumi, Harkiv ve Çernigiv’de Türk vatandaşlarımızla bir araya geldik. Vatandaşlarımızın sorunlarını, çağrılarını, şikayetlerini dinliyoruz. Bizim üretebileceğimiz çözümler varsa o konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yerel idareyle ilgili konuları valilerle, belediye başkanlarıyla, bölge meclis başkanlarıyla görüşüyoruz. Bazılarında da hakkaten mesafe alınıyor.

Fakat benim burada vatandaşlarımıza yönelik bir çağrım olacak. Gittiğim şehirlerde maalesef örgütlenme, dernekleşme anlamında ciddi bir eksiklik görüyorum. Hatta bazen öyle durumlar oluyor ki, o şehirde yıllardır yaşayan vatandaşlarımız, ancak bizim davetimiz üzerine bir araya geldiklerinde tanışabiliyorlar. Bu konuda ben vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı, biraz daha girişken olabileceğini düşünüyorum.

Yaşanılan kentte bir dernek kurmak o kadar zor ve meşakkatli bir süreç değil. Biz de Büyükelçilik olarak bu konuda kendilerine gerekli yönlendirmeyi, desteği sağlayabiliriz. O kentte yaşayan bütün Türk vatandaşlarını kucaklayacak bir dernek kurulduğu takdirde, o dernek hem sorunların topluca görülmesine ve çözümlerin daha kolay üretilmesine hem de vatandaşlarımızın seslerini daha güçlü duyurmalarına imkan sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Bizim tüm Ukrayna genelindeki parça parça bu mevcudiyetimiz, ülkede 20 bin vatandaşımız, 3,5 milyar dolardan fazla yatırımımız olduğunu düşünürseniz çok daha güçlü, görünür, etkili olabilir.

Ukrayna makamlarının da çok yapıcı bir yaklaşımı var. O bölgelerdeki vatandaşlarımızın sorunları varsa biz bunları aktardığımızda hemen ilgileniyorlar. Ama zaten orada bir derneğimiz olsa bizim gitmemize gerek kalmadan belki kendiliğinden çözülebilecek konular uzun süre beklemede kalıyor.

Sadece iş insanları derneklerinden de söz etmiyorum. Örneğin, Hmelnitskiy’de özellikle tekstil alanında çalışan yoğun bir Türk mevcudiyetiyle karşılaştım. Oradaki vatandaşlarımızın örneğin “Hmelnitskiy’de yaşayan Türkler derneği” kurmaları, diğer kentlerde de benzer derneklerin kurulması en başta orada yaşayan vatandaşlarımızın daha güçlü birliktelik sağlamasına vesile olur.

Lviv’de mesela kısa süre önce bir dernek kuruldu. Mevcut derneklere katılım da tabii bir seçenek olabilir. Ukrayna’da şu anda üç ayrı iş derneğimiz var. Bunlara üyelik faydalı olabilir. Şehirlerde kurulabilecek yeni dernekler, mevcut derneklerle de iş birliği sağlayabilir. Aramızda ne kadar etkileşim artar, ne kadar organize olabilirsek, netice almak o kadar kolaylaşır diye düşünüyorum.

Ukrayna’ya gelen Türk vatandaşları ülkeye girişler sırasında zaman zaman sorun yaşamaya devam ediyor. Bu konuyla ilgili Ukrayna resmi makamlarıyla görüşmeleriniz oluyor mu? 

Ukrayna’ya gelişte sınırdan geri gönderme ve kötü muamele konusunda Büyükelçiliğimize vatandaşlardan şikayetler gelmeye devam ediyor. Büyükelçilik olarak bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Sınır Güvenlik Servisi ve diğer ilgili resmi makamlar nezdinde bu konudaki kaygılarımızı, rahatsızlığımızı aktarıyoruz. Tabii salgın döneminde seyahetlerin azalmasıyla beraber bize intikal eden şikayetlerde de bir düşüş oldu. Fakat turizmin karşılıklı olarak tekrar canlanmaya başlamasıyla beraber şikayetlerde de yine bir artış söz konusu.

Bu konuda çalışmalarımıza kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz. İki ülke yönetimleri karşılıklı turist sayısının artması için önce vizeleri kaldırıp, daha sonra kimlikle seyahat uygulamasını başlatmışken, bazı kaçak geçiş teşebbüsleri olduğu için, Türk vatandaşlarının pek çoğunun mülakata alınması, bazılarının geri gönderilmesi uygulamasını isabetli bulmuyoruz. Bu uygulamanın gözden geçirilmesi, vatandaşlarımızın Ukrayna’yı gerçek bir turizm destinasyonu olarak görebilmesi konusunda atılabilecek adımlar olduğunu düşünüyoruz. Bu konudaki görüş ve önerilerimizi de Ukrayna makamlarıyla paylaşmaya devam ediyoruz.

Buna mukabil, Ukrayna’ya özellikle ilk kez gelecek vatandaşlarımızın ülkeye girişte geçerli kurallara dikkat etmelerini de önemle hatırlatmak istiyorum. Bu kuralları Büyükelçiliğimizin internet sitesi ve Facebook sayfasında da paylaştık. Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, bize intikal eden ülkeye alınmama vakalarının pek çoğunda vatandaşlarımızın gerekli şartları karşılamadığını vurguluyor. Geri gönderme kararlarındaki temel gerekçelerden biri “ülkeye geliş amacını açıklayamama”. Uzun süreli kalış planları olanların “kimlikle seyahat eder kalanını orada hallederim” dememesi, gerekiyorsa önceden vize alarak gelmesi çok önemli. Bu konularda vatandaşlarımız da gerekli titizliği gösterirse sorunlar asgariye iner düşüncesindeyim.

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinde hangi aşamaya gelindi? Bu anlaşmanın yakın zamanda imzalanması beklenebilir mi? 

Serbest Ticaret Anlaşması konusu özellikle nisan ayında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında tekrar masadaki öncelikli konulardan biri olarak ortaya çıktı. İki liderin nisan ayındaki bu zirve sırasında, STA’nın hala imzalanamamış olmasından duydukları rahatsızlığı bizzat gördüm. Anlaşmanın bir an evvel imzalanması yolunda liderler çok net mesajlar verdiler.

Bu talimatlar doğrultusunda aslında hızlandırılmış bir süreç de başlamıştı, fakat biliyorsunuz hem ülkemizde hem Ukrayna’da bu konudan sorumlu kurumlarda üst düzeyde önemli değişiklikler meydana geldi. Şimdi yeni göreve gelen ekipler tabii kalınan yerden devam etme anlayışıyla hareket ediyorlar. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde bir yeni müzakere turu yapılmasına yönelik koordinasyon devam ediyor. Yapılacak müzakereler, bence zaten sonuna yaklaştığımız bu anlaşmada bizi artık mutlu sona taşıyacak diye umuyorum, benim beklentim o yönde.

Yaz turizm sezonuna nasıl bir başlangıç yapıldı? Bu yıl Ukraynalı turistlerin Türkiye’yi ziyaretleriyle ilgili beklentiler neler? 

Türkiye özellikle yaz turizmi konusunda Ukrayna’da en önemli destinasyonlardan bir tanesi. Kış turizmiyle de Ukraynalı tatil severlere açılmaya başlamıştık. Şu an itibarıyla pandeminin yarattığı bazı ufak dalgalanmalar hariç tutulursa 2021’e gayet iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim.

Türkiye geçen yıl başlattığı güvenli turizm sertifikasyon sistemiyle bu konuda çıtayı çok yükseltti. Herkes için muazzam bir güvenli ortam sağlanıyor. Geçen ay yapılan turizm fuarı vesilesiyle de Türkiye ile Ukrayna arasındaki turizm iş birliğinin sahip olduğu potansiyeli bir kere daha görmüş olduk.

Geçen yıl pandeminin getirdiği tüm zorluklara rağmen Ukrayna’dan 1 milyon turist ağırlamıştık. Bu sene bu rakamın üstüne çıkacağımıza kesin gözüyle bakıyorum. Şu an diğer bazı ülkelerden Türkiye’ye turist akışı kısıtlı durumda olduğu için Ukraynalı turistlerin gözünden bakınca bu avantaj teşkil ediyor. Fiyatlar bir nebze daha uygun oluyor. Otellerdeki doluluk oranları da düşük olduğu için, giden turistler kendilerine her anlamda daha geniş alan buluyor. Ukraynalı turistlerin de bunu en iyi şekilde değerlendirdiğini görüyoruz.

Türkiye ile Ukrayna arasında Kovid-19 aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması yönünde bir anlayış birliği var. Geçen hafta çevrim içi bir müzakere yapıldı. Belgeler konusunda genel bir görüş teatisi gerçekleşti. Bu hafta muhtemelen onun devamı olacak ve ardından da aşı sertifikaların nasıl karşılıklı tanınacağına ve bunun sınır kapılarında nasıl uygulamaya dönüştürüleceğine dair anlayış birliği sağlanacak.

Ayrıca kış ve yaz turizmine ek olarak spor turizmi, kültür turizmi alanında iş birliğimiz giderek gelişiyor. Dijital göçebelere dönük bir konsept var, bazı bölgelerimizde özellikle bu ivme kazanmaya başladı. Sağlık turizmi yine Türkiye ile Ukrayna arasında bence çok özel bağlar yaratan, Ukraynalı pek çok hastanın Türkiye’de şifa bulmasını ve Türkiye’ye bambaşka gözle bakmasını, yeni bir bağlılık hissi duymasını sağlayan bir başlık. Tüm bunları bir paket olarak gördüğümüz zaman, Türkiye ile Ukrayna arasında gerçek bir dostluk inşası hakkında turizm çok önemli bir konu.

Ukrayna’da tarım arazilerinin satışını da öngören tarım reformu sürecini birçok Türk yatırımcı da yakından takip ediyor. Bu alanda Türk yatırımcılar, girişimciler için Ukrayna’da hangi fırsatları görüyorsunuz? 

Ukrayna bence tarımda süper güç. Dünyanın en bereketli toprağı olan kara toprakta dünya rezervlerinin yüzde 30’unu barındırdığını hepimiz biliyoruz. Ukrayna’nın her bölgesinde tarım alanında önemli imkanlar var. Tabii Ukrayna tarımsal arazi anlamında çok zengin, Türkiye’de ise tarımsal araziler daha kısıtlı. Ama tabii bunun neticesi olarak Türkiye tarımda mikro sulama teknolojilerinden, drone’la birtakım çalışmalar yapmaya kadar kendini geliştirmek için çok ciddi çaba sarf etmiş durumda. Bizim bu çabamızın Ukrayna’yla iş birliği anlamında somut neticeleri olabilir diye düşünüyorum.

Ukrayna’nın tarım arazilerinin satışa çıkarılmasını da öngören bu reform çalışmalarının tabii Türkiye tarafından çok yakından izlenmesi gerekir. Biz Büyükelçilik olarak bu konuda süreci yakından izliyoruz. Çiftçilerimizin, tarımsal makine üreticilerimizin, yan sektörlerdeki iş insanlarımızın, girişimcilerimizin ciddi imkanlar bulabileceğinden eminim.

Ayrıca Türkiye ile Ukrayna arasındaki yakın ilişkileri düşünürseniz, gıda güvenliğimiz anlamında Ukrayna bizim için belki de en kilit partnerlerden biri olması beklenecek bir ülke. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu konuda ciddi işler yapılacak diye düşünüyorum.

23.6.2021

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.