Kp.ua’nın haberine göre, 1888-1934 yılları arasında yaşayan Nestor Mahno’nun Fransa’da bulunan küllerinin, ünlü anarşistin memleketi olan Zaporoje iline bağlı Gulyaypole ilçesine getirilmesi için girişimde bulunuluyor.
Mahno’nun ikinci kuşaktan yeğeninin, ünlü devrimcinin küllerinin Ukrayna’ya getirilmesi için onay verdiği belirtiliyor.
Gulyaypole Belediye Başkanı Aleksandr İşçenko, “Nestor Mahno’nun küllerinin Gulyaypole’ye getirilmesi için tüm belgeleri hazırladık. Fransa tarafından cevap bekliyoruz. Çünkü Fransız diasporası, Mahno’nun küllerinin Ukrayna’ya getirilmesine karşı” dedi.
Mahno’nun Ukrayna için önemli bir tarihi şahsiyet olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı, “Nestor Mahno, bizim markamız, dünyaya mal olmuş tarihi bir şahsiyet. Turistlerin ilgisini çekecek ‘Mahno adası’nın kurulması yönünde projemiz var” diye konuştu.
Nestor Mahno’nun külleri, Paris’teki Pere Lachaise Mezarlığı’nda bulunuyor. Ünlü anarşistin küllerinin Gulyaypole’deki Mahno Müzesi’ne yerleştirilmesi planlanıyor.
Nestor Mahno kimdir?
Ukrayna’da 1908 yılında henüz küçük yaşlarda siyasi görüşleri ve eylemleri nedeniyle tutuklanan Mahno, ülkenin Avusturya ve Almanya birlikleri tarafından işgal altında olduğu sırada Gulyaypole’de köylüler arasında örgütlenerek anarşizm bayrağı altında partizan bir çete kurdu.
At sırtında ve makineli tüfekleri yüklendiği köylü rabaları ile dolaşan Mahno ve adamları, her gittikleri yerde kendilerine yeni partizanlar kazanıyordu.
Böylece dağınık halde bulunan gerilla çeteleri Mahno’nın komutasında siyah bayrak altında toplandı.
“Anarşizmin Robin Hood’u”
Halk arasında Mahno hakkında birçok efsane yayıldı. Onu yenilmez bir savaşçı olarak görüyorlardı. Adamları tarafından “Batko” (Ukrayna’daki devrimci başkaldırının lideri) olarak kabul edildi.
Mahnovşçina hareketinin başarısı sadece askeri alanla sınır kalmadı. Mahno hareketi ve ordusu bir bölgeyi ele geçirir geçirmez, ilk yaptıkları şey liberter habereti uygulamak oluyordu.
Avusturya ve Alman birlikleri 1.Dünya Savaşı’nın bitimi ile birlikte Ukrayna topraklarından çekilince, Ukraynalı milliyetçi lideri Petliyura ve yandaşları ülkeyi ele geçirme girişiminde bulundu.
1919 yılında Petliyura ve Denikin’e karşı mücadele eden Kızıl Oru, Mahno’ya birlikte hareket etmeyi önerdi. Mahno ve ordusu kendi şartları altında bunu kabul etti.
Ancak daha sonra Bolşevikler ile Mahnovistler arasında anlaşmazlık yaşandı. Birçok cephede savaşan Mahnovistler yenik düştü.
Mahno bir süre Romanya’da kaldı. Buradan Polonya’ya kaçıp yeniden Ukrayna’ya dönmeye çalıştı. Bunda başarılı olamadı. Polonya’ya geçen Mahno, bu ülkede yargılanarak hapse atıldı. Sonra delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.
Daha sonra Mahno, hayatının sonuna kadar kalacağı Paris’e gitti. Mahno Paris’te birçok anarşist ile tanıştı. Bunların arasında İspanyol anarşist Buenaventura Durruti de vardı.
Mahno, ünlü anarşist Woodcock’ın tanımlamasıyla “anarşizmin Robin Hood’uydu”.
Mahno, 1934 yılında yakalandığı tüberküloz hastalığı nedeniyle 44 yaşında hayatını kaybetti.
Mahno’nun savaş teknikleri, pusuya ve sürpriz çıkışlara dayalı gerilla taktikleri, Küba, İspanya ve Vietnam’da kullanılan savaş yöntemlerine esin kaynağı oldu. (Kaynaklar: Nestormakhno.info, Wikipedia)
3.3.2019