Kazak inşaat devi Ukrayna pazarında: BI Group, altyapı ve enerji projelerine gözünü dikti

Kazakistan’ın en büyük inşaat şirketi BI Group, Ukrayna pazarına girdi. Yıllık ortalama cirosu 1,2 milyar dolar olan şirket, Ukrayna’daki büyük altyapı ve enerji projeleri için girişimlere başladı. Şirketin kısa süre önce açılan Ukrayna ofisinin başında ise bir Türk var. İş Geliştirme Müdürü Ahmet Altop, TUİD WEB’e BI Group’un Ukrayna ile ilgili planlarını anlattı:

Bu haber 01 Ekim 2018 - 13:43 'de eklendi ve kez görüntülendi.

BI Group hakkında bilgi verir misiniz?

BI Group, Kazakistan’ın bir numaralı, dünyanın 214’üncü büyük inşaat firması. Şirketin yıllık ortalama cirosu 1,2 milyar dolar. Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık da imzalamış olduğu kontratları bulunuyor. Şirket bugüne kadar Kazakistan’da 3 milyon metrekarelik konut inşaatı, 2 bin 500 kilometre kara ve demir yolu inşaatı tamamladı. BI Group bünyesinde farklı şirketler bulunuyor. “BI Construction”, altyapı ve kamu projeleri, “BI Development” konut ve ticari gayrimenkul inşaatları, “BI Engineering” endüstriyel projeler, “BI Road Construction” kara ve demir yolu inşaatları, “BI Property” de konut satışları alanında faaliyet gösteriyor. Astana’nın konut inşaatlarının yüzde 55’i BI Group tarafından yapıldı.

Şirketin Ukrayna’daki planları neler?

Ukrayna’da başta yol inşaatları olmak üzere, uluslararası finans kuruluşlarının finanse ettiği ve Ukrayna’nın kendi kamu bütçesinden finanse edilen projelerin ihaleleriyle ilgileniyoruz. 2019 yılından sonra ise burada “development” yapmayı planlıyoruz. Konut, villa, ofis merkezi gibi projelere yatırım yapma planlarımız var. Kazakistan’da bu sene çok yoğun konut yatırımları olduğu için, Ukrayna’da bu alandaki planlarımızı 2019 yılı sonrasına erteledik. Kazakistan’da yeni yasal düzenlemler gereği, konut inşaatlarını belirli bir noktaya getirmeden satış yapamıyorsunuz. Önceden temelden de satış yapılabiliyordu. Dolayısıyla şirket, başka yerlere yatırım yapmaktansa öncelikle ilk taahhütlerini bitirmeyi planlıyor.

Ukrayna’da inşaat sektöründeki yasal düzenlemeleri nasıl buluyorsunuz?

Ukrayna’daki yasal mevzuatlar bugün konut yatırımlarına çok imkan tanımıyor. Çünkü burada ipotek sistemi yok. İnsanlar satın aldıkları konutu bankaya ipotek göstererek kredi alamıyorlar. Ukrayna’nın gelir-gider dengesinde bugün yüzde 10 civarında bir açık var. Bu açığı, Ukrayna’dan Avrupa’ya çalışmaya giden işçilerin getirdikleri dövizlerle kapamaya çalışıyorlar. Bu kişiler de, bizim zamanında “gurbetçi” olarak tabir ettiğimiz kişiler gibi, köylerinde kendi imkanlarıyla ev yapıyorlar. Ayrıca Kiev civarında 1+1, 2+1 konutları satın alıyorlar. Kiev yakınlarında ev sahibi olmayı yararlı bir yatırım olarak görüyorlar.

Ukrayna’da şu ana kadar ilgilendiğiniz projeler için girişimlerde bulundunuz mu?

Ukrayna’da öncelikle altyapı inşaatları ile ilgileniyoruz. İhalelere girdik, sonuçlarını bekliyoruz. Kiev’de ofisimizi açtık. Biz yerel ve uluslararası şirketlerle iş birliği yapmakta çok becerikli bir şirketiz. Ukrayna’nın bugün en revaçta olan projeleri güneş ve rüzgar enerjisi santralleri. Bu alanlarda gerek yatırım yapmak, gerekse de müteahhitlik yapmakla ilgileniyoruz. Metro inşaatlarında, diğer altyapı inşaatlarında yerel partnerlerle iş birliği yapmak istiyoruz. Bizim finansal gücümüzü, onların da deneyimlerini kullanarak sektörde yer almayı arzu ediyoruz.

Avrupa Birliği, “yeşil şehirler” adı altındaki çevre dostu projelerde kullanılmak üzere Ukrayna’ya 700 milyon euro’luk kredi açtı. Enerji, kanalizasyon, su arıtma ve çöp atık projelerinin önem kazanacağı görülüyor. Daha çok Kiev dışındaki bölgelerde iş yapma niyetimiz var.

Ukrayna’nın enerji elde ettiği 10 tane barajı var. Bu barajların hemen hemen hepsi 1960 yılında yapılmış. Dolayısıyla bu alanda da iş imkanları var. AB ve Dünya Bankası, bu barajlardaki rehabilitasyon işleri için Ukrayna’ya yaklaşık 1,3 milyar euro civarında kredi hakkı açtılar. Tabii bu konularda iş bitirebilmek, deneyimli firmalarla çalışmak gerekiyor. Yerel ve uluslararası partnerlerle birlikte bu işlere talip olacağız.

Ukrayna inşaat sektörünün bugünkü durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Ukrayna’da şu anda altyapı konusunda ciddi hamleler var. Yol, kanalizasyon, çöp arıtma gibi, insanlara hizmet götürecek projeler gündemde. Konut, AVM gibi projeler şu an için çok cazip gözükmüyor. Belki önümüzdeki yıllarda bu durum değişebilir Ama bunun için birtakım yasal düzenlemeler gerekiyor. Bizdeki gibi TOKİ, ya da Emlak Bankası gibi vatandaşa kredi imkanı sunacak kuruluşlarının oluşturulması ve bunların da işleyişlerinin garanti altına alınması gerekiyor. Yoksa daha önce Rusya’da ve burada konut konusunda tatsız şeyler oldu. İnsanlar para yatırdılar ama konut alamadılar.

Ukrayna, ilk defa ödemeli yollara geçiyor. Tabii bunun için yasal zemini oluşturmaları gerekiyor. Prosedür ve mevzuat konusunda henüz hazır değiller. Türkiye’deki gibi kamu-özel sektör ortaklığındaki projeler burada da başlayacak. Bu konuda Çinlilerle de görüşüyorlar. İlk olarak Kiev-Bila Tserkva otoyolu için Fransız firmasıyla sözleşme imzalayabildiler. Lviv ile Polonya arasında da bir yol inşa edilecek. Mevzuatı düzenlemeleri halinde belki biz de bu projelerde yer alabiliriz.

BI Group’un yakın coğrafyadaki diğer ülkelerde de faaliyetleri var mı?

BI Group, son dönemde Ukrayna, Rusya ve Özbekistan’da ofislerini açtı. Bu ülkelerde artık müteahhitlik yapacağız. Ukrayna’daki ofisten ben sorumluyum. İstanbul’da da iş gelişmeyle ilgili bir merkez oluşturuldu.

Şirket sosyal konulara önem veriyor mu?

BI Group, sosyal konulara çok önem veren bir firma. Şirket tarafından her yıl maraton koşuları düzenleniyor, kimsesiz çocuklara yardım amacıyla etkinlikler organize ediliyor. Firmada çalışan kişilerin de üst pozisyonlara yükselebilmeleri için spor yapmak, kitap okumak gibi sosyal aktivitelerde bulunmalarına önem veriliyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.