Yeraltındaki Kiev: Yarım kalan “Stalin metrosu” (FOTO)

Bu haber 20 Eylül 2016 - 7:34 'de eklendi ve kez görüntülendi.

tunel1

Kiev’de zamanında at arabalarının gezdiği, cephaneliklerin taşındığı yollardan, münzevilerin yaşadığı mağaralardan geriye kalanlar bugün de keşfedilmeyi bekliyor. “Stalin metrosu”nun harabeleri ise yerini evsizlere bırakmış durumda.

tunel5

Kiev’in tünelleri hakkında birçok efsane var. 19’uncu yüzyıldan beri süregelen inanışa göre Kiev, yeraltı labirentleri ile Çernigov, Smolensk, Velikiy Novgorod gibi şehirlere bağlı. 1970-80’lerde ise, kentin altında nükleer savaş tehdidine karşı yapılan tünellerin bulunduğu ve bu tünellerin Dnyepr Nehri’nin sol yakasındaki hükümet binalarına çıktığı söyleniyormuş. Bugün de buna inanılıyor.

tunel13

Günümüzde de parlamento, hükümet, devlet başkanlığı binalarının ve Marinski Sarayı’nın tünellerle birbirlerine ve Arsenalnaya metro istasyonuna bağlı olabilecekleri tahmin ediliyor.

tunel9

Tarih boyunca Kiev’in altındaki mağaraları kanun kaçaklarının sığınak olarak kullandıkları anlatılıyor.

tunel6

Bugün Peçersk semtinin bulunduğu yerin altında, yüzyıllar önce büyük ustalıkla inşa edilen tünel ve yolların, 11’inci yüzyılda kentin savunması için yapımına başlanan kalenin parçaları olduğu yazılıyor.

tunel8

Olimpiyat Stadı’ndan Dnyepr Nehri’ne kadar uzanan tünellerin, “Lısaya Gora”, “Arsenal” fabrikası, Botanik Bahçesi ve Kültür Enstitüsü’nün altında da olduğu biliniyor.

tunel10

Kiev’in altındaki tünellerin bazılarının bugün Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

“Stalin metrosu”

st

Kiev’de zamanında, halk arasında “Stalin metrosu” denilen demir yolu tünelinin inşasına başlanmış. Çok gizli yürütülen inşa çalışmalarında nehrin alatında iki tünel girişi kazılırken, bunlardan biri bugün de Obolon Sahili’nde, Moskova Köprüsü yakınlarında bulunuyor.

tunel4

 

Sekiz yıl içinde bitirilmesi planlanan inşaat, savaşın başlamasıyla sona erdirilmiş ve bir bölümü, inşaat malzemeleri ile birlikte yeraltına gömülmüş.

Tünelin bölümlerinden biri Poznyaki’de bir fabrikanın girişinde, ikincisi Jukov Adası’nda bulunuyor. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki tünele bugün kayıklarla giriliyor. Tünelin duvarlarında, “Dikkat, korsanlar’”, “Umut tükenmez!” gibi yazılar göze çarpıyor.

Günümüzde Kiev’in yeraltı sığınak ve tünellerine turlar düzenleniyor.

Turlar hakkında bilgi için:

+380 44 364-51-11
+380 68 121-44-58

20.9.2016

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.