Ukrayna’da şirketlerin ne kadarı maaşları artırdı, yüzde kaç zam yapıldı?

İşgücü göçünün giderek arttığı Ukrayna’da, bazı sektörlerde kalifiye eleman bulmakta zorlanan şirketler maaşları daha fazla artırma yoluna gidiyor.

Bu haber 11 Nisan 2019 - 7:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ukrayna’da 2018 yılında şirketlerin büyük çoğunluğu çalışanlarının maaşlarında artışa gitti. Maaşlarına en fazla zam alan çalışanlar, yurt dışında talep gören meslek sahipleri oldu.

İnsan kaynakları şirketi Ancor Ukraine’nin Bölge Müdürü Yuriy Kerç, 112.ua’ya yaptığı açıklamada, Ukrayna’da geçen yıl şirketlerin maaşlara ortalama yüzde 15-20 zam yaptıklarını söyledi.

En hissedilir maaş artışlarının büyük şirketlerde olduğunu belirten uzman, metalüji şirketi Metinvest’te çalışanların geçen sene nisan ayında maaşlarına ortalama yüzde 20, ekim ayında ayrıca yüzde 10 zam aldıkları bilgisini paylaştı. Kerç, Metinvest çalışanlarının maaşlarına 1 Nisan 2019 tarihinde ise ortalama yüzde 15 zam yapıldığını belirtti. Bu şirkette 2018 yılında ortalama maaş 18 bin grivna olarak kaydedildi.

Telekomünikasyon şirketi Ukrtelekom 2017-2018 döneminde maaşlara ortalama yüzde 35 zam yaparken, akaryakıt istasyonu zinciri OKKO çalışanlarının maaşlarını 2018 yılında yüzde 30,5 artırdı.

Ancor Ukraine şirketi verilerine göre, Ukrayna’da tarım sektöründe ise son üç yılda maaşlar ortalama 2,5-3 kat arttı. Büyük tarım holdinglerinde bugün ortalama maaş 20 bin rubleyi bulurken, orta ölçekli şirketlerde bu rakam 12 bin grivna civarında.

Maaşlar neden artıyor?

Ukrayna’da yüksek enflasyon ve önceki yıllardaki sert devalüasyonun etkileri maaş artışlarında başlıca faktör olmayı sürdürüyor.

Bazı sektörlerde kalifiye elemanların önemli kısmının daha iyi şartlarda çalışmak için yurt dışına gitmesi de şirketleri maaş zammına iten başlıca nedenlerden biri. Tarım, IT ve inşaat bu sektörlerin başında geliyor.

Ukrayna’dan işgücü göçü, ülkenin AB ile vizesiz seyahate geçmesinin ardından hızlandı. Ancor şirketinin verilerine göre, yurt dışına çalışmaya giden Ukraynalıların yüzde 80’i, geçici olarak çalıştıktan sonra ülkelerine geri dönmeyi planlıyor.

11.4.2019

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.