Lezard Ukrayna Genel Müdürü İlker Toraman: “Krizi fırsata çevirebiliriz”

Elektrik ve endüstriyel aydınlatma sektöründe Ukrayna’da pazar liderleri arasında yer alan Lezard şirketinin Ukrayna Genel Müdürü İlker Toraman, koronavirüs salgını sürecinde şirketin attığı adımları ve ilerleyen döneme ilişkin beklentilerini anlattı. Önceki yıllarda Lc Waikiki, Aktif İleti, Zorlu Enerji, Gns Kargo gibi şirketlerde de görev yapan deneyimli yönetici, “Krizler yeni fırsatlar yaratır. Doğru stratejilerle hareket eden şirketler daha fazla büyüme şansı yakalayabilir” dedi.

Bu haber 09 Mayıs 2020 - 9:27 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Salgına birçok şirket hazırlıksız yakalandı. Sizin bu durum karşısında ilk yaklaşımınız nasıl oldu?

Şirketimizin Türkiye dışında Ukrayna, Kazakistan, Rusya ve Çin’de de operasyonları bulunuyor. Bu yüzden süreci başlangıç noktasından itibaren takip etmekteydik. Şubat ayı sonlarına doğru Avrupa’da özellikle İtalya’da koronavirüsün hızla yayılmaya başlamasıyla birlikte Ukrayna içerisinde vakaların görülebileceğini tahmin ediyorduk. Ukrayna’da vakaların başladığı sırada stok oranlarımızı daha da arttırarak, uluslararası nakliyede veya diğer konularda oluşabilecek olası sorunları düşünerek önlemlerimizi aldık.

Ayrıca şirketimizin genel prensipleri çerçevesinde ek finansal maliyetler gözetilmeksizin, müşterilerimizin stok problemleri yaşamaması açısından, her zaman depolarımızda stok oranlarımızı olağan dışı durumlar için yüksek tutmaktayız.

Salgınının başlamasının ardından nasıl bir hareket planı çizdiniz?

Tüm personelimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmeleri için bütün tedbirleri alıp gerekli sağlık ürünlerini temin ettik. Ofis ve depomuzdaki birçok noktaya el dezenfektanları yerleştirdik, ultraviyole hava temizleme cihazları koyduk. Haftalık çalışma planları düzenleyerek bazı personellerimizi evden çalışma düzenine geçirip ofisdeki çalışan kişi sayısını minumuma indirdik.

Profili uygun müşterilerimize bu süreçte e-ticaret ve B2B satış kanallarını aktif hale getirmelerini önerdik. Bu alanda müşterilerimize destek olduk. Faaliyetlerimize salgının en başından beri kesintisiz devam etmekteyiz.

Sizin işlerinizle de bağlantılı olan inşaat sektörünün durumu ile ilgili ne öngörüyorsunuz?

Biz Elektrik malzemeleri ve Aydınlatma sektöründeyiz. Dolayısıyla Konut, AVM, Business Center projeleri olan kesim ile irtibat halindeyiz. Bu süreçte bütün sektörler çok zor bir süreç içerisinden geçmektedir. İnşaat sektörü de bu sürece dahildir. Halihazırda start almış inşaat projeleri ve bitmek üzere olan birçok proje olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan bazıları durmuş vaziyette, bazılarının tamamlaması için çaba sarfedilmektedir. Sektörde orta vadeli bir durgunluk ve daralma muhakkak olacaktır.

15 yılık Ukrayna tecrübesi bulunan profesyonel bir yönetici olarak, sürecin yönetilmesi açısından tavsiyeleriniz nelerdir ?

Bu salgınının dünya ve Ukrayna ekonomisine getirdiği ciddi etkileri görmekteyiz. Bu süreci doğru yönetemeyenler büyük risklerle karşı karşıya kalacaklar.

Bu süreci doğru yönetip krizden daha az etkilenenler normalleşme sürecinde büyüyebilirler.
İşletmeler tüm süreçleri mercek altına almalı ve gelirleri doğrultusunda tüm operasyon giderlerini kontrol altında tutup gerekli aksiyonları almalılar. Operasyon giderlerini minimize etmeliler.

Bu gibi ani gelen ve öngörülemeyen krizler, işletmeler içinde karmaşıklıklara yol açabilir. Morallerin bozulmasına, çalışanların yıpranmasına yol açarak, müşterilere de olumsuz etkileri olabilir. Yöneticilerin liderlik etme, çalışanların motivasyonunu yükseltme ve çözüm üretme yetkinliğini ortaya koyması gerekir.

Gelecek ile ilgili umudunu yitirenlerin bugünkü sorunlara çözüm üretecek kararlılığı sergilemeleri güç olur.
Krizler yeni fırsatlar yaratır. Güçlü olup değişime ayak uydurmak gerekir. Her kriz sonrası büyük markalar ve doğru stratejilerle hareket eden işletmeler daha fazla büyüme şansını bulurlar.

Bu bağlamda şu atasözünü hatırlatmak isterim: Rüzgar esmeye başlayınca bazıları duvar örer, bazıları ise değirmen inşa eder.

Söyleşi: Bahadır Vanlı

9.5.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.