“Ukrayna’nın Paris’i”: Çernovtsı

“Ukrayna’nın Parisi” ya da “küçük Viyana” diye de anılan Çernovsı, Türk-Ukrayna ortak tarihinin izlerini taşıyan pek çok önemli esere de ev sahipliği yapıyor.

Bu haber 31 Mayıs 2020 - 7:50 'de eklendi ve kez görüntülendi.

(Bu yazı UkraynaHayat’ta daha önce yayımlanmıştır.)

Araştırmalarda “Ukrayna’nın en yaşanılası kenti” olarak gösteriken Çernovtsı, sizi adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

“Ukrayna’nın Parisi” ya da “küçük Viyana” diye de anılan Çernovsı, Lvov’dan sonra ülkenin ikinci kültür merkezi olarak kabul ediliyor.

Leh, Romen, Avusturya, Romen, Yahudi, Rus kültürlerinden izler taşıyan kentin tarihi bölümünde 602 mimari anıt bulunuyor.

Romanesk, Bizans, gotik, barok ve daha birçok mimari stilde tarihi binalarla kaplı kent merkezinde gezerken kendinizi tarihi bir film sahnesinde gibi hissedebilirsiniz.
c4

1775 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na katıldıktan sonra mimari, kültürel ve ticari anlamda büyük bir yeniden yapılanma sürecine geçen şehir, I. Dünya Savaşı’nın ardından Romanya’ya bağlanarak, Bukovina Bölgesi’nin merkezi haline geldi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan Yahudi toplama kamplarında Nazilerin zulümlerine sahne olan kent, daha sonra Sovyetler Birliği’ne bağlanarak sanayileşme sürecine girdi.

İkiz Ev, Sanayi Müzesi, Tren Garı, Drama Tiyatrosu, Güzel Sanatlar Müzesi kent merkezinde mimarisi ile görenleri hayran bırakan yapılardan sadece bazıları.

Mutlaka görülmesi gereken Çernovsi Üniversitesi binası ise ayrı bir güzelliğe sahip. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alan bina, Bukovina Metropolü’nün rezidansı olarak inşa edilmiş. İnşası 18 yıl süren binanın projesi, Paris’te düzenlenen dünya mimarlık fuarında ikinci seçilmiş.un

1875’te üniversite haline getirilen bina dış süslemeleri, yüksek tavanları ve görkemi ile sizi etkisi altında bırakıyor.

Türk Meydanı

Çernovtsı’de tarihi günümüze taşıyan en önemli yerlerin başında Türk Meydanı geliyor. Türk Meydanı, Türk Caddesi, Türk Köprüsü, Türk kuyusu, Türk hamamı isimlerini, Çernovtsı’nın bulunduğu Bukavina bölgesinde 18’inci yüzyılda konuşlanan Osmanlı garnizonundan alıyor.

SONY DSC

Türk kuyusunun ise ilginç bir hiyakesi var. Ukrayna kaynaklarına göre Osmanlı paşası, kuyudan su çeken Ukraynalı bir kıza görür görmez aşık olur ve haremine almak ister. Ancak bunu gururuna yediremeyen Ukraynalı güzel teklifi geri çevirince paşa çılgına döner ve yerel halka kuyudan su çekmeyi yasaklar. Ertesi gün kuyuya gelen kız, paşanın yanına yanaştığını görünce kuyuya atlayarak intihar eder.

Şehrin 600’üncü kuruluş yıl dönümü şerefine Türk Meydanı ve Türk kuyusu tadilattan geçirilmiş ve bugünkü halini almış.

Özellikle kültürel gezilere meraklıysanız, tarih ve kültür hazinesi olan Çernovtsı’yı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Nasıl gidilir?

Kiev’e 500 kilometre mesafede olan Çernovtsı’ye Kiev’den tren veya otobüs ile 9-11 saatte ulaşmak mümkün. Çernovtsı Odessa’ya yaklaşık 500, Lviv’e 300 kilometre uzaklıkta.

31.5.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.