Kiev’de Türkiye’deki kebapçılara taş çıkaran yeni mekan: Kebab Daş

Bu haber 01 Kasım 2016 - 8:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

daskapak

Röportaj: Sonat Kerem

Türk lezzetlerini en iyi şekilde tanıtıp, Türkiye’deki birçok mekana da taş çıkaran Daş Kafe, şüphesiz Kiev’de lahmacun ve pide denilince akla gelen ilk adres. Çorba hasretine de son veren Daş Kafe’de leziz dil ve mercimek çorbasını hala denemediyseniz mutlaka tavsiye ediyoruz.

Yurt dışında Türk lezzetlerini yakalamak çok zor. Ama belki de en zoru, kebapta ve mezelerde gerçek lezzeti tutturmak. Daş Kafe ailesinin yeni üyesi Kebab Daş açılalı henüz 1,5 ay olmasına rağmen, Kiev’de adını duymayan neredeyse kalmadı. Peki bu lezzetlerin, başarılı hizmetin ve istikrarın sırrı ne? Biz sorduk, Kiev’deki Daş Kafe, Çaydaş ve Kebab Daş’ın ortaklarından Azad Aliyev yanıtladı:

das5Azad Aliyev, doğma büyüme Azerbaycanlı. Ama 1997’den beri memleketinden uzakta. Sekiz sene İstanbul’da yaşayan Aliyev, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Tekstil Bölümü mezunu. Damat Tween’in Toptan Satış Müdürlüğü deneyiminin ardından, kendi işini yapmak üzere Ukrayna’ya gelmiş. Ev tekstili işi yaparken, ülkede ekonomik kriz patlak verince farklı bir alana yönelmiş ve asansör parçaları işine girmiş. Bir süre baklava atölyesi işleten, Koska lokumlarını Ukrayna’ya getiren Aliyev, daha sonra tüm bu işleri bir kenara bırakarak restorancılığa dört elle sarılmış.

Kebab Daş, Aliyev ve ortaklarının yedinci restoranı. Bakü’de Dalida Kafe, Dalida Deluxe Restoran, Dastan Kids Club, Dafne Restoran, Kiev’de Kafe Daş ve Çaydaş, Kebab Daş ve İstanbul Beylükdüzü’nde kısa süre önce faaliyete giren 750 metrekarelik Dalida Restoran’ın sahipleriler. Restorancılığın dışında inşaat, asansörcülük ve rekramcılık sektörlerinde de faaliyet gösteriyorlar.

Azad Bey, bugüne kadar Daş Kafe’ye veya Kebab Daş’a gidip de “Yemekler, servis kötü” diyeni duymadık. Türkiye’den gelen misafirlerimiz de lezzetlerinize tam puan veriyor. Bunun sırrı ne?

“Her insan bildiği işi yapmalı. Ben asıl olarak tekstilciyim. Üç yıldır restorancılığın içinde olmama rağmen, daha yavaş yavaş bu işle ilgili konuşmaya başladım. Çünkü önce deneyim kazanmak gerekiyor. Büyüklerimizin yol göstermesiyle açtığımız mekanların A’dan Z’ye kadar her şeyiyle ilgilendim ve artık bu işle ilgili fikir üretebiliyor, garsonun, ustanın işine karışabiliyorum. Ama birçok insan, ‘Ne var ki bunda? Bunu ben de yaparım’ diyerek işe girişiyor ve başarılı olamıyor. Bu gerçekten zor bir meslek.

İşe alınan personellerimiz özel eğitimden geçiyor. Yeni ustalarımız, önce Bakü’deki restoranımızda deneyim kazanıp, sistemimize adapte olduktan sonra burada işe başlıyor. Bildiğimiz, bizim sistemimize uyum sağlayabilen kişilerle çalışmaya gayret ediyoruz. Biz onları üzmüyoruz, onlar da bizi üzmüyor. En önemlisi bu.”

Daş Kafe’ye, sadece Türkler değil, diğer yabancılar, Ukraynalılar ve konumu itibarıyla turistler de büyük ilgi gösteriyor. Hatta müşterilerinin çoğu yabancı. Hal böyle olunca Ukrayna medyasının da dikkatini çekmiş. Ünlü 1+1 televizyon kanalının lezzet, hijyen, servis ve iç dekoru göz önünde bulundurarak yaptığı yarışmada Daş Kafe, kura ile seçilen rakiplerini geride bırakarak “en iyi restoran” seçilmiş.

Ukrayna’nın borş çorbası İstanbul’da

Ukrayna’da yeni restoran projeleriniz var mı?

“İstanbul’da Beylikdüzü’nde yeni açtığımız Dalida Restoran’da dünya mutfağından farklı lezzetler sunuyoruz. Burada müşterilerimiz hem kebap yiyebiliyor, hem de Ukrayna’nın borş çorbasının tadına bakabiliyor. Ukrayna mutfağının da Türkiye’de tanıtımını yapmış oluyoruz.

Her sene yeni bir restoran

das2Kiev’de üç senede üç mekan açtık. Hazır mekanların işletmesini yapmamıza dair teklifler de var. Aklımızda, 500-600 metrekarelik tam donanımlı bir restoran açma fikri var. İstanbul’da yeni yer açmamış olsaydık belki bu projeyi şimdi hayata geçirirdik. Ayrıca, şehir dışında, “kendin pişir kendin ye” konseptinde bir yer de düşünüyoruz. Kebab Daş’ta yakında evlere dürüm servisine de başlayacağız.”

Ukrayna’da restoran, kafe işi yapanlar, yapmayı düşünenler nelere dikkat etmeli?

“Ukrayna’daki Türk toplumu bu zor dönemde birbirine sahip çıkmalı. Bir geçiş süreci yaşıyoruz. Bugün Ukrayna pazarında direnmek zor, ama bu hep böyle gitmeyecektir. 2017’nin sonuna doğru önümüzün açılacağını düşünüyorum.

Ukrayna’da bir mekan açmadan önce piyasanın iyi analiz edilmesi gerekiyor. Kime hitap edileceği, fiyat politikası iyi belirlenmeli. Türkler genelde iyi analiz yapmadan, doğrudan işe girişebiliyor, ama sonra yarı yolda kalıp pişman oluyor. Ben buna üzülüyorum. Bu işe girmek isteyenlerin mutlaka profesyonel kadroyla çalışmalarını, kaliteden taviz vermemelerini öneriririm.”

Kebapçı Adanalı, meze ustası Hataylı

Restorancılık her ne kadar bir ekip işi olsa da, ustalara ayrıca değinmeden olmaz. Daş Kafe’nin leziz pideleri, Aydınlı Hasan ustanın ellerinden çıkıyor. Ünlü Kırçiçeği Restoran’da uzun yıllar çalışan deneyimli usta, lezzetten ödün vermeden Ukrayna’da da titizlikla hünerlerini sergiliyor.

halilusta1Yeni açılan Kebab Daş’ın mutfağında ise Adanalı Halil usta ve Hataylı Hakkı usta harikalar yaratıyor. Adana’daki ünlü Mesut Kebap’ta yetişen Halil usta, tam 13 senedir yurt dışında. İsrail, Kıbrıs, Kazakistan, Yunanistan, Azerbaycan’da çalışan deneyimli usta, Tike’den buraya transfer olmuş. Adana usulü, zırhta çekilen el kıymasıyla pişirdiği leziz kebapları Adana’yı aratmıyor. Hatta menüde, kendi ismini taşıyan “Adanalı Halil Kebap” adında bir de kebap bulunuyor. Adana kebabından farkı, sucuk, kaşar peyniri ve antep fıstığı ile zenginleştirilmiş ve üzerine et sarılmış olması. Halil usta, 2009 yılında Ukrayna’da Playboy dergisinde “ayın aşçısı” seçildiğini de gururla anlatıyor.

Kebab Daş’taki birbirinden leziz mezelerin ve tatlıların mimarı ise Hataylı Hakkı usta. Suudi Arabistan, İsrail vehakki usta Azerbaycan’da çalışan Hakkı usta da uzun yıllar Tike’nin aşçılığını yapmış. Hatay’a ve Türkiye’nin farklı yörelerine özgü mezeleri parmak ısırtan Hakkı usta, tüm baharatların Türkiye’den geldiğini, kaliteli zeytinyağı kullandıklarını ve yoğurt yapımına özen gösterdiklerini özel olarak belirtiyor. Hayırlı salatası, haydari, muammara, babaganuş ve birbirinden leziz diğer mezeler Türkiye’yi aratmıyor. Mekanda tatlılar da gayet başarılı. Sırf dondurmalı irmik helvası yemek için buraya gelenler bile var. Tabii usta Hataylı olunca, közde pişen künfenin lezzeti de bir başka.

Her iki ustanın da ortak özelliği, işlerine aşık olmaları ve mütevazilikleri. İşlerini hala büyük bir heyecanla ve severek yaptıklarını söyleyen ustalar, “Bu bir ekip işi. Lezzetten ödün vermeden, çıtayı hep yukarı çıkarmaya çalışmalısınız. Hedefimiz Ukrayna’nın en iyisi olmak değil, Türkiye standartlarına göre iyi lezzet sunmak. ’Türkiye’de bile böylesini yemedim’ diyenler oluyor. Bazı müşterilerimiz, ‘Lezzet bozulur mu diyorduk ama, geçenkinden daha da iyi olmuş’ diyorlar ve bu bizi onurlandırıyor. Avrupa’da aşçılık okulunu birincilikle bitirip pirinç pilavı yapmayı bilmeyenleri de gördük. Biz çıraklıktan geldik, hayatımızı bu işe adadık” diyorlar.

das8

1.11.2016

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.