Dövizli askerlik hakkında merak edilen sorular ve cevapları

Bu haber 22 Mart 2016 - 9:45 'de eklendi ve kez görüntülendi.

para

Kiev Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dövizle askerlik hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları şöyle:

Dövizle askerlik hizmeti ödeme miktarını 1000 Avro olarak düzenleyen yasa yürürlüğe ne zaman konulacak?

Dövizle askerlik ödeme miktarı; 27 Ocak 2016 tarihli ve 29606 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 6661 sayılı yasa ile 1000 avro olarak düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.

Dövizle askerlik hizmeti başvurusu yaptıktan sonra yasa kapsamında ödemem gereken 10.000/6000/5112 Avro ödememi tamamladım. 1000 Avronun üzerinde fazladan ödediğim miktar tarafıma iade edilecek mi?

1000 Avronun üzerinde olan ödeme tutarlarının geri ödenmesi mümkün değildir.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 10000/6000/5112 Avro ödeme taahhüdü ile başvurdum. Henüz ödemelerimi tamamlamadım. Kalan borcumu ödemem gerekiyor mu? 1000 Avronun üzerindeki ödemelerim geri iade edilecek mi?

Döviz bedelinin 1000 Avroya indirilmesi nedeniyle; yasanın yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2016 tarihinden önce dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmuş olanlardan yasa kapsamından çıkartılmış olanlar hariç olmak üzere, T.C. Merkez Bankası kayıtlarında 1,000 Avro veya üzerinde ödeme yaptıkları tespit edilenlerin kesin terhis veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma işlemi yapılacağından, kalan taksit tutarlarınızı ödemenize gerek kalmamıştır. Ancak 1000 Avronun üzerinde olan ödeme tutarlarının geri ödenmesi mümkün değildir.

38 yaş sınırı içinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmama rağmen ödemelerimi tamamlamadığım gerekçesi ile yasa kapsamından çıkartıldım. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilir miyim ? Yararlanmam halinde 1000 Avronun üzerindeki ödemelerim geri iade edilecek mi?

Geçici 53’üncü madde gereğince; 1111 sayılı Askerlik Kanununun Ek-1’inci maddesinde yazılı şartlara haiz olarak 31 Aralık 2017 tarihine kadar konsolosluğunuza başvurmanız, konsolosluğunuzca hak sahibi olduğunuzun tespit edilmesi ve önceki tarihlerde yerine getirdiğiniz 1000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parası ödemenizin T.C. Merkez Bankası kayıtlarına geçmiş olması halinde ayrıca bir bedel ödemeden dövizle askerlik hizmetinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. Ancak 1000 Avronun üzerinde olan ödeme tutarlarının geri ödenmesi mümkün değildir.

38 yaş sınırı içinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuramadım. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilir miyim?

Geçici 53’üncü madde gereğince; 1111 sayılı Askerlik Kanununun Ek-1’inci maddesinde yazılı şartlara haiz olarak 31 Aralık 2017 tarihine kadar konsolosluğunuza başvurmanız, konsolosluğunuzca hak sahibi olduğunuzun tespit edilmesi ve 1000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını peşin olarak ödemeniz halinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 1000 Avrodan daha fazla döviz ödemesinde bulunarak başvurdum. Ancak başvurum Konsolosluğumca /askerlik şubesince kabul edilmedi. 1111 sayılı Askerlik Kanununda belirtilen şartlara haiz olarak yeniden başvurmam halinde 1000 Avronun üzerindeki ödemelerim geri iade edilecek mi?

Bu durumda olan vatandaşlarımıza, ödemelerinin T.C. Merkez Bankası kayıtlarına geçmiş olması halinde 1000 Avronun üzerinde olan ödeme tutarlarının geri iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Daha önce dövizle askerlik hizmeti kapsamında temel askerlik eğitimini tamamlamıştım. Dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartıldım. Yaptığım temel askerlik eğitimi yurt içinde yapacağım askerlik hizmetinden sayılır mı?

Dövizle askerlik hizmeti kapsamında yapmış olduğunuz temel askerlik eğitimi 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi olarak yapacağınız askerlik hizmetinden sayılır. Er statüsünde silâhaltına alınmanız gerekiyorsa veya Yedek Subay Adayı statüsü ile askere sevk edilmenize rağmen kısa dönem erbaş statüsüne ayrılmış iseniz, temel askerlik eğitiminde geçen süreniz düşülür ve o süre kadar az askerlik yaparsınız. Ancak, askere sevkinizi müteakip Yedek Subay Adayı olarak ayrılmanız durumunda, temel askerlik eğitiminde geçen süreniz Yedek Subay olarak yapacağınız askerlik hizmet süresinden düşülmez. Bununla birlikte; 23 Şubat 2008 tarihinden önce dövizle askerlik hizmeti kapsamında temel askerlik eğitiminizi yerine getirdikten sonra yasa kapsamından çıkarıldı iseniz, Yedek Subay statüsüne ayrılmanız halinde temel askerlik eğitiminde geçen süreniz yapacağınız askerlik hizmet süresinden düşülecektir.

Çift uyruklu vatandaşım. Yurt dışında üç yıllık çalışma süresini doldurmam gerekir mi?

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen bütün vatandaşlarımızın, öngörülen çalışma süresini doldurması gerekmektedir.

Daha önce işçi-işveren-meslek/sanat mensubu-gemi adamı statüsünde askerliğim erteli iken, erteleme süresi içinde bir takvim yılının yarısından fazla süreyle Türkiye’de kaldığım için bir daha yenilenmemek üzere ertelemem iptal edildi. Dövizle askerlik hizmeti için başvuru hakkım var mı? Ertelememin iptal edildiği tarihe kadar olan çalışma sürelerim yanar mı?

Ertelemenizin iptali dövizle askerlik hizmetinden yararlanmanıza engel değildir. Ertelemeniz iptal edilse dahi, oturma veya çalışma iznine veya vatandaşlık hakkına sahip olarak işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statüsünde yabancı ülkelerde ya da bir iş sözleşmesi ile yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı statüsünde çalıştığınızı ve halen bu durumunuzu muhafaza ettiğinizi konsolosluğunuza müracaatınızda belgelendirdiğiniz takdirde, dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanabilirsiniz. Ertelemenizin iptal edildiği tarihten önceki çalıştığınız sürelerin sayılmaması söz konusu değildir.

Yurt dışında resmi burslu öğrenci (Yüksek Lisans/Doktora dâhil) olarak eğitim görüyorum, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için bursumu iptal ettirmem gerekiyor mu?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmeleri için gereken yegâne şart; oturma veya çalışma iznine veya vatandaşlık hakkına sahip olarak işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statüsünde yabancı ülkelerde ya da bir iş sözleşmesi ile yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı statüsünde, Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl (1095 gün) süre ile çalışmış olmaktır. Resmi burslu öğrenci olmanızın herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan, yabancı ülke makamlarınca verilen oturma-çalışma izninin size yasada öngörülen işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statülerinden birini sağlamasıdır.

Daha önce hiç işçi-işveren-meslek/sanat mensubu-gemi adamı statüsünde askerlik ertelemesi yaptırmadım. Askerlik ertelemesi yaptırmadığım dönemlerdeki çalışma sürelerim dövizle askerlik başvurum sırasında sayılır mı?

Hiç erteleme yaptırmamış olsanız dahi, belgelendirilmiş tüm çalışma süreleriniz dövizle askerlik başvurunuz sırasında çalışma süresinden sayılır.

Dövizle askerlik hizmeti için gerekli çalışma süresi, hangi tür çalışma sürelerini kapsamaktadır?

Vatandaşlarımızın yabancı ülkelerdeki çalışma süreleri hesap edilirken; fiilen bir işte çalıştıkları, işsizlik maaşı aldıkları, eşinin veya yakınlarının çalışması nedeniyle işsizlik maaşı da alamadıkları, kısa süreli veya geçici işlerde (part-time çalışma) çalıştıkları, gayrimenkul veya nakdi faiz geliri ile geçindikleri sürelerin tamamı çalışma süresi olarak kabul edilir.

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir müddet çalışmıştım, ancak çeşitli nedenlerle dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmadan Türkiye’ye kesin dönüş yapmak zorunda kaldım. Şimdi yeniden yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak çalışmaktayım. Daha önce çalıştığım süreler, dövizle askerlik başvurum sırasında dikkate alınır mı?

Vatandaşlarımızın yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren ya da meslek-sanat mensubu statüsünde çalıştıkları tüm süreler, konsolosluklara müracaatlarında belgelendirmeleri kaydıyla, dövizle askerlik hizmeti için gerekli çalışma süresinden sayılır.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere konsolosluğuma başvurdum. Ne zaman askerlik hizmetini yerime getirmiş sayılırım?

Başvurunuzun askerlik şubesince kabul edilmesini ve 1000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parası ödemenizin T.C. Merkez Bankası kayıtlarına geçtiğinin tespit edilmesini müteakip askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırsınız.

22.3.2016

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.