Analiz: Ukrayna ekonomisini 2019’da neler bekliyor?

Küresel ekonomideki belirsizlikler Ukrayna ekonomisi için de 2019 yılına ilişkin net tahminlerde bulunmayı zorlaştırıyor. Dış faktörlerin yanı sıra yaklaşan seçimlerin de ekonominin gidişatında belirleyici olması bekleniyor. KP gazetesinden Andrey Gatsenko, ülke ekonomisine dair 2019 yılı tahminlerini derledi.

Bu haber 08 Ocak 2019 - 12:09 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Krize bağımlılık

2019 yılına dair küresel ekonomiyle ilgili en fazla gündeme gelen kelime “kriz.” Ancak bu sene ekonomide ne gibi gelişmler yaşanacağına dair kimse kesin bir şey söyleyemiyor. Kimilerine göre kriz şimdiden başladı. Kimi uzmanlar ise bugünkü durumu ekonomideki “rötüşlar” olarak değerlendiriyor.

TeleTrade şirketi uzmanlarından Bogdan Pisarenko, küresel ekonomideki yavaşlamanın piyasaları tedirgin ettiğine dikkat çekiyor. Pisarenko, buna örnek olarak ABD borsasındaki çöküşü gösteriyor.

Resesyonun uzaması halinde bunun Ukrayna ekonomisini de olumsuz etkileyebileceği, öncelikle ihracatçıların zarar göreceği, ardından grivnanın değer kaybedebileceği öngörülüyor.

Hasat artıda, metalürji ekside

Ukrayna ekonomisi büyük ölçüde ihracata bağımlı durumda. Metalürji ve tarım ürünlerinin ihracatının fazla olması ülkenin döviz gelirlerini artıran başlıca faktör.

Ukrayna’da tahıl hasadı 2018 yılında rekor kırarak yaklaşık 70 milyon ton olarak kaydedildi. Bu rakam 2017’ye göre yüzde 13,1 daha fazla. Bu temponun sürmesi halinde Ukrayna’nın tahıl hasadının önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon tona ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Metalürjide ise durum biraz daha farklı. Rusya’nın Azak Denizi’ni bloke etmesi, bu sektörde üretimi ve ihracatı olumsuz etkileyebilir.

Ukrayna Merkez Bankası, bu durumun Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde bulunan fabrikaların üretimini azaltabileceğini tahmin ediyor. Mariupol, Ukrayna’nın metalürji sektöründeki üretimin yaklaşık üçte birini karşılıyor.

Merkez Bankası, maliyetlerin artmasını ve demir yolu sevkiyatlarında karşılaşılabilecek olası sınırlamaları, Karadeniz limanlarına ihracatı azaltabilecek iki etken olarak görüyor.

İhracat fiyatları düşebilir

Birçok uzman, küresel ham madde fiyatlarının düşmesinin ekonomide reel sektör için başlıca risk olduğu görüşünde.

Merkez Bankası raporunda, “Temel sektörlerde en fazla risk metalürji ve yağ üretiminde. Başlıca risk kaynağı, küresel fiyatlarda beklenen düşüş” deniliyor.

Küresel ekonomik krizin başlaması halinde, ilk etapta ham madde, gıda ve metal ürünleri ile petrol fiyatlarının etkileneceği tahmin ediliyor.

TeleTrade şirketinden Bogdan Pisarenko, sanayi metallerinde fiyatların geçen ekim ayından itibaren inişe geçtiğini, bakır, çelik, çinko ve alüminyum fiyatlarının düştüğünü belirtiyor.

Pisarenko’ya göre bunun en önemli sebebi, yatırımcıların, ABD ve Çin arasındaki “ticaret savaşları” nedeniyle küresel ekonomide meydana gelen yavaşlamadan duydukları tedirginlik.

ForexClub analistlerinden Andrey Şevçişin, 2019’da tarım ürünlerinin fiyatlarının da baskı altında olacağı, ancak bu sektörü metalürji kadar zorlu bir sürecin beklemediği görüşünde.

Ekonomik krizin başlaması halinde, ekonomisi ihracata dayanan Ukrayna’nın bundan etkilenmemesinin olanaksız olduğuna işaret eden uzman, “Diğer yandan geçen yıllardan farklı olarak Ukrayna bankacılık sistemi bugün çok daha güçlü. Borç yükünün fazlalığı ve ihracattaki azalma grivnayı çok sert vurabilir. Bu nedenle uluslararası kreditörlerle iş birliği çok ciddi öneme sahip” diyor.

Grivnayı ne bekliyor?

Grivnadaki gidişatın da küresel ekonomideki durumla doğrudan bağlantılı olduğunun altı çiziliyor. Küresel krizin patlak vermemesi halinde grivnada çok ciddi sarsıntılar beklenmiyor.

Kriz yaşanmazsa grivnanın geçen sene olduğu gibi istikrarlı bir gidişat izleyeceğini öngören ekonomis Danil Monin, “Ortalama dolar kuru muhtemelen 29 grivna civarında olacak. Geçen seneye göre grivnada değer kaybı biraz artacak. Bunun nedeni yakıt fiyatlarındaki düşüş. Bu yüzden metal fiyatları da düşebilir. Tarım sektöründe ise doğrudan bağımlılık yok. Bu sektörde ihracatın 2019’da da artmaya devam etme ihtimali var” tahmininde bulundu.

Monin, IMF ve AB kredilerinin de grivnaya olumlu etkide bulunacağı görüşünde.

Seçimler ekonomiyi nasıl etkiler?

Ukrayna’da dış faktörlerin yanı sıra, bu sene yapılacak devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerin de grivnayı etkilemesi bekleniyor.

Bogdan Pisarenko, “Eğer seçim süreci uygar bir şekilde olursa, Ukrayna’ya uluslararası finansal destek sürer ve ekonomik büyüme devam eder. Aksi takdirde AB ve IMF mali desteğine ara verebilir. Mart ayına kadar grivnada ciddi dalgalanmalar olması az ihtimal. Bundan sonrasını ise seçimler gösterecek” dedi.

8.1.2018

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.