REHBER/ Ukrayna’nın iklimi nasıldır?

Ukrayna ılıman karasal iklime sahip bir ülke. Kuzeyde bulunması nedeniyle Türkiye’den daha soğuk olan Ukrayna’nın kışı Rusya’dan ise daha yumuşak geçer.

Bu haber 23 Ağustos 2019 - 12:10 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ülkenin kuzeydoğusunda ocak aylarında ortalama sıcaklık -7, güneybatısında +4 derece civarında seyrediyor.

Ukrayna’nın güneybatısında kış mevsimi 55-75 gün arasında sürerken, kuzeydoğusunda bu süre 130 güne kadar çıkabiliyor.

Ülkenin kuzeybatısında yıllık ortalama yağış miktarı 700-750 mm, güneydoğusunda 300-350 mm, batıdaki Karpatlarda ise bin 600 mm. Ukrayna’nın en fazla kar yağışı alan bölgesi de Karpatlar.

Ukrayna’da ilkbahar mevsimi karların ve buzların erimesiyle başlar. Büyük nehirlerin havzalarında yer alan bölgelerde ve Karpatlarda bu dönemde sık sık seller görülebilir.

Zengin bitki örtüsüne sahip olan ülkede nisan aylarında ağaçlar çiçeklenirken, mayısta ise tüm ülke yeşile bürünür.

Nisan-mayıs aylarında ortalama sıcaklık 15-20 dereceye çıksa da mayıs ortasına kadar ülkede geceleri don görülebilir.

Başkent Kiev’de mart, nisan ve mayıs aylarında ortalama en yüksek sıcaklıklar +14, +12 ve +21 derece civarında seyreder.

Ukrayna’da yaz ayları ise sıcak geçer. Bozkır ve ormanlık bölgelerde gündüz sıcaklığı zaman zaman +35/+40 dereceye kadar çıkabilir. Ukrayna’da yıllık yağışın yüzde 40’ı yaz aylarında görülür.

Ukrayna’nın büyük bölümünde sonbahar eylül ayında başlar. Eylül ayının ortalarında etkili olan sağanak yağışlar, daha sonra genelde yerini “pastırma yazı”na bırakır. Ülkede kış öncesi ilk kar kasım ayının ortalarında veya sonlarında yağar.

Ukrayna, “güneşli” bir ülke olarak nitelendirilebilir. Ülkenin güneydeki Karadeniz ve Azak denizlerinin kıyılarının güneş ışığı alma süresi 2 bin 500 saate ulaşıyor. Ormanlık alanlarda bu süre bin 800 saat civarında. Ukrayna üzerinde yılda yaklaşık 45 siklon, 35 antisiklon meydana geliyor.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER