Konsolos Baran: “Ukrayna havaalanlarında Türk vatandaşlarına kötü muamele azaldı”

ÖZEL HABER // Türkiye ile Ukrayna arasında vizesiz ve pasaportsuz seyahatin başlaması sonrası Ukrayna sınır kapılarında sorun yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı artışa geçti. Havaalanlarında bekletilen ya da ülkeye alınmayan kişilerin “Büyükelçilik bize sahip çıkmadı” şeklindeki eleştirileri de son dönemde daha sık duyuluyor. Peki bu uygulamaların sebebi ne? Büyükelçilik bu konuda ne kadar yetki sahibi? T.C. Kiev Büyükelçiliği Konsolosu Bülent Baran, UkraynaHayat ile söyleşisinde vatandaşlara önemli bilgiler verdi ve hatırlatmalarda bulundu:

Bu haber 14 Ocak 2020 - 9:22 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bülent Bey, sınırda tutulan vatandaşlar konusunda yılbaşı döneminde şikayetlerin arttığını gördük. Bu konuda son durum ne?

Ukrayna’ya gelen vatandaşlarımızın bazılarının geri gönderilmesi ve havaalanında tutuldukları dönemde kötü muamele görmeleri, uzun süredir gündemimizdeki ana konulardan biri.

Vatandaşlarımızın bu konudaki şikayetlerinin yoğunlaştığını görünce 2019’da çok sayıda resmi girişim yaptık. Büyükelçimiz Sınır Güvenlik Servisinin hem önceki, hem mevcut başkanlarıyla toplantılar yaptı. Dışişleri Bakanlığı’na notalar verdik, farklı birimlere şikayetlerimizi ilettik. Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliği temsilcisi Bakanlığımıza davet edildi, rahatsızlığımız iletildi. Hatta Sayın İçişleri Bakanımız da Eylül ayındaki ziyaretinde bu konuyu Ukrayna İçişleri Bakanı’nın dikkatine getirdi.

Gelinen nokta itibarıyla, kötü muamele konusundaki şikayetlerde bir azalma olduğunu görüyoruz, geri gönderme konusundaki şikayetler ise sürüyor.

Elimizde bir sayı var mı?

Ukrayna’ya giriş-çıkış bilgilerinde haliyle Ukrayna sınır güvenlik rakamlarını esas almak durumundayız. 2019’un tamamına dair rakamları istedik ama henüz ulaşmadı. 2018’de Ukrayna’ya gelen vatandaşlarımızın sayısının 287 bin, geri gönderilenlerin sayısının ise bin 300 olduğunu biliyoruz. 2019’un yedi aylık döneminde geri gönderilen vatandaşlarımızın sayısının bin 812 olduğunu görüyoruz.

Bu rakamlara baktığımızda, ülkeye gelen vatandaşlarımızın çok büyük kısmının Ukrayna’ya sorunsuz giriş yaptığını söyleyebiliriz. Buna mukabil, geri gönderilenler yüzde olarak küçük olsa da, ülkemizden Ukrayna’ya yönelik yoğun bir turist akışı olduğu için sonuçta yine çok sayıda vatandaşımızın geri gönderildiği de bir gerçek.

Bu uygulamanın sebebi ne?

Ukrayna makamlarıyla temaslarımızda bunu sorduğumuzda bize, geri gönderilen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun Ukrayna’ya geliş sebeplerini açıklayamadıkları, dönüş biletleri veya otel rezervasyonları olmadığı için ülkeye alınmadığı söylendi.

Diğer taraftan, bazı vatandaşlarımızın Ukrayna üzerinden kaçak olarak Avrupa’ya gitmeye çalışırken yakalandığı yönünde de sıklıkla bildirimler alıyoruz Ukrayna makamlarından. Bu kaçak geçiş denemelerinin, Ukrayna’ya gelen vatandaşlarımıza yönelik ilave kontrollere yol açtığı sonucunu çıkarmak mümkün. Pasaportla gelenlerin daha az sorun yaşadığı, ilk kez ve kimlikle gelenlerin ise daha sık mülakata alındığı da gözlemlerimiz arasında.

Biz bu konuda Ukrayna makamlarıyla temaslarımızda, “Liderlerimiz turizm gelişsin istedikleri için vizeleri kaldırıp pasaportsuz seyahat başlattı, uygulamalarınız ve bu yüzden bize gelen şikayetler üst seviyedeki bu anlayışla bağdaşmıyor” dedik. Mülakat için ayrılan vatandaşlarımıza yönelik muamelenin iyileştirilmesi talebinde bulunduk. Hassasiyet yaratabilecek türden sorularla ilgili itirazlarımızı ilettik. Hatta, görevlilerle vatandaşlarımız arasında dil bilmemeyle alakalı sorunları azaltmak için sınır güvenlik mensuplarına Türkçe kursu gibi projeler dahi başlattık. Bu girişimler neticesinde özellikle kötü muamele konulu şikayetlerde önemli bir düşüş oldu.

Geri gönderilme ise ayrı bir husus. Burada şunun altını özellikle çizmem lazım: İstenen şartların tümünü karşılasanız bile sınır güvenlik birimlerinin sizi ülkeye almama yetkisi var. Ve böyle bir durumda Büyükelçilik olarak bizim buna müdahale imkanımız son derece kısıtlı.

Ukrayna’ya girişte aranan şartları tekrar hatırlatır mısınız?

Bunlar Ukrayna makamlarınca belirlenmekte olup, Büyükelçilik internet sitesinde de paylaştık. Şartlar şu şekilde: Geçerli pasaport veya çipli T.C. Kimlik Kartına ilaveten, gidiş-dönüş uçak bileti, ziyaret amacına dair beyanın ibraz edilen evrakla tutarlı olması ve seyahat için yeterli miktarda (günlük 50 ABD Doları) döviz bulundurulması/belgelenmesi. (kredi kartı ibrazı kabul edilmemektedir.)

Ukrayna’ya geliş amacını belgeleyen evrak (İş, konferans, fuar, vb. amaçlı ziyaretler için davetiye; otelde kalınması halinde, otel ücretinin önceden ödendiğine dair otel rezervasyonu; arkadaş veya akrabanın yanında kalınması durumunda Ukrayna Devlet Göç İdaresince onaylanan davetiyenin aslı; turistik amaçlı ziyaretler için ücreti önceden ödenmiş otel rezervasyonu veya onaylı davetiye gibi)

Fakat dediğim gibi, bu şartların tümünü karşılasanız dahi ülkeye alınmama ihtimali her zaman mevcut.

Geri gönderilen kişilerden “Büyükelçilik bize sahip çıkmadı” şeklinde eleştiriler gelebiliyor.

Eleştiriler genelde “Büyükelçilik niye ülkeye girişimi sağlamadı ve niye bu kadar bekletildim?” noktalarında yoğunlaşıyor. Maalesef bu iki konuda da Büyükelçilik olarak bizim yetki ve imkanlarımız oldukça sınırlı.

Yabancıların ülkeye girişine izin vermek, daha önce de söylediğim gibi, o ülkenin sınır makamlarının takdirindedir. Burada da Ukrayna makamları bir geri gönderme kararı verdiğinde bunu değiştirmek bizim elimizde değil. Zaten şöyle düşünün, diyelim ki Türk emniyet makamları bir yabancının ülkeye girmesini sakıncalı buldu ve geri göndermeye karar verdi. O ülkenin Büyükelçiliğinin bir telefonuyla bu kişinin ülkeye girmesi sizce uygun mu, doğru mu? Duruma biraz da bu açıdan bakmak lazım.

Burada iki hususa işaret etmek istiyorum. Birincisi, vatandaşlarımızın bu konudaki rahatsızlıklarını Büyükelçiliğimiz kadar Türkiye’deki Ukrayna temsilciliklerine de iletmeleri faydalı olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta Ukrayna’ya alınmama kararını biz vermiyoruz, Ukrayna makamları veriyor.

İkinci husus Ukrayna’da tutulma süresi uzayan vatandaşlarımızla alakalı. Normalde geri gönderilmesi kararlaştırılan vatandaşlarımız, hangi havayollarıyla geldiyse, o havayolunun ilk dönüş uçağıyla geri gönderiliyor. Bazen ilgili havayolunun “Bir sonraki uçağımız dolu” diyerek vatandaşlarımızı beklettiğini işitiyoruz. Bu gibi hallerde ilgili hava yolu şirketine şikayette bulunulması da süreci hızlandırabilir.

Ama bu söylediklerimden ayrı olarak biz tabii ki alıkonan vatandaşlarımıza imkanlar ve yetkimiz ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz her zaman.

Konsoloslukta bazı yenilikler oldu sanırım. Biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Büyükelçilik olarak vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetleri geliştirip çeşitlendirmeye çalışıyoruz. 2019’da bu kapsamda bazı yenilik ve iyileştirmeler yaptık.

Bildiğiniz gibi Kasım ayında vize merkezimiz hizmete girdi. Bu sayede özellikle yaz sezonu öncesinde çalışma vizesi müracaatlarında görülen yığılmayı daha hızlı şekilde eritip sonuçlandırma imkanı elde ettik. Merkezin hizmete girmesiyle konsoloslukta tasarruf ettiğimiz ilave mesaiyi de vatandaşlarımıza sunma şansı bulduk, bekleme sürelerini azalttık.

Yine geçen yıl Büyükelçilik telefon santralinde bir iyileştirme yaptık. Şu işlem için hangi belgelerle başvurmam lazım türü pek çok sorunun cevabının kolayca bulunabildiği kayıtları santraldeki otomatik yanıt sistemine yükledik. Ukrayna’da 20 bin civarında vatandaşımız olduğunu düşünürseniz, ister istemez tüm telefonlara aynı anda cevap veremiyoruz, bu kayıtlar sayesinde görevlilere ulaşmaya gerek kalmayacak şekilde tüm bilgiler sisteme girmiş oldu. Bunlara rağmen tereddüt edilen bir husus varsa elbette arkadaşlarımız yine yardımcı oluyorlar, ama onlara gerek kalmayacak netlikte tüm bilgiler artık zaten vatandaşlarımızın elinin altında.

ÖZEL HABER/ UKRAYNA’DA 10 AYDA 2 BİN TÜRK VATANDAŞI ÜLKEYE ALINMADI

14.1.2020

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.